Miért csak egy oldalát világították ki a Parlamentnek?

2011.08.28. 07:22
A Parlament díszkivilágítására két terv is volt, Kövér Lászlóék a fényárat választották, de lehetőség van a szofisztikáltabb megjelenésre is. Talán egyszer a másik három oldalt is kivilágítják.

„Több lehetőséget is felvetettünk az Országház megvilágítására” – emlékezett vissza a Parlament díszkivilágítás-tervezésének utolsó szakaszára a kivitelező Lisys vezetője. Deme Lászlótól megtudtuk, hogy a megvalósult verzió mellett volt egy, a kritikánkban is hiányolt változat, amely erősebb fény-árnyék játékkal ért volna el plasztikus hatást. „Rengeteg apró fénnyel lehetett volna megvilágítani az egyes elemeket. De akik döntöttek, végül azt mondták, egységesen világítsunk.”

A Lysis egyébként a kivitelezést végezte, a terveket a Hungaroproject mérnöki iroda készítette. A Parlament világításáról a tervezetek körül egy bizottság választotta ki a számára szimpatikusat. A bizottságnak tagja volt az országgyűlés elnöke, Kövér László, mellette a műemlékvédelem, a főváros, a kerület és a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) illetékesei mondtak véleményt.

Az egységes megvilágítás nem azt jelenti azonban, hogy az épület csupán a köré helyezett reflektorokból kap fényt. Telepítettek lámpákat a homlokzatokra, a tetőzetre, a fülkékbe és az oszlopokra is. Így megvan a lehetősége annak, hogy később a sziluettekkel játszó, az árnyékokat is megjelenítő világításra váltsanak.

Fakó és rózsaszín

Egyetértés volt abban, hogy a budapesti dísz- és közvilágításra egyaránt jellemző sárgás nátriumlámpákat használják. A kupola korábbi fehér fényét is sárgára cserélték. Az egységesen sárga megvilágítás „amúgy is illik a romantizáló hajlamú épülethez” és rímel a budai vár épületegyüttesére, érvelt Deme László.

Az igazgató megerősítette észrevételünket, miszerint a középső és szélső épülettömbök fakóbb sárga, a köztes részek pedig rózsaszínes megvilágítást kaptak, hogy ezzel oldják az egybefüggő, nagy felületet. A nátriumlámpák mellett fémhalogén világítótesteket alkalmaztak, amelyek elé sárga előtétlencsét helyeztek. A felső homlokzatra pedig LED-ek is kerültek.

Kérdésünkre, hogy az Országháznak miért csak egy oldalát világították ki, Deme elmondta: az épület többi részét még nem újították fel. Ha egyszer majd elkészülnek ezzel a munkával, akkor szóba kerülhet a teljes kivilágítás is. Konkrét tervek erre egyelőre azonban nincsenek.

A munka során 685 lámpatestet helyeztek el az épületen és környékén. Mivel a rakpart árterületnek számít, eddig nem voltak fényvetők ezen a szinten. A kivitelező most a jeges árnak is ellenálló oszlopokat helyezett el. Az irányítódobozokat és a világítótesteket pedig olyan magasságban szerelték, hogy azok nem kerülhetnek víz alá.

A berendezés összes teljesítménye 100 kW, működtetése évi 15,8 millió forintba kerül. A Lisys öt évig vállalta a rendszer karbantartását, így Deme szerint a BDK-nak ez idő alatt csak a ki és bekapcsolás lesz a feladata.

A díszkivilágítás nyáron éjjel egyig, télen éjfélig szórakoztatja a budaiakat és a Dunán hajózókat.