Mindenkinek lesz választójoga

2011.08.29. 07:21

"Az biztos, hogy vegyes választási rendszerben érdemes gondolkodni, tehát a választópolgárnak a pártra való szavazás mellett legyen lehetősége saját egyéni képviselőt is választani" – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Fidesz elnökségének javaslatát Áder János még júniusban ismertette, eszerint száz egyéni és ugyanennyi listás választókerület lenne, de – mint mondta – szeretnék megismerni az ellenzéki pártok elképzeléseit.

Arra a kérdésre, hogyan alakul majd a határon túli magyarok képviselete, Gulyás Gergely azt válaszolta: pillanatnyilag az tekinthető csak biztosnak, hogy minden magyar állampolgárnak lesz választójoga.

"A kormánypártokon belül is több elképzelés van, de mivel a határainkon kívül élő magyarság érdekében jó lenne, ha ez a kérdés nem válna aktuálpolitikai viták áldozatává, ezért mind a határon túli magyarok, mind az ellenzék képviselőinek véleményére érdemes figyelemmel lenni. Utóbbiak közül természetesen csak azokra gondolok, akik legalábbis elfogadják, hogy minden magyar állampolgár választójoggal rendelkezik" – tette hozzá.