Tábornok statisztált a rockballada parasztjai között

2011.08.30. 16:18
A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégét, a Zrínyi Médiát vezető Gubcsi Lajos nyáron mutatta be zenés Rákóczi-balladáját. Az Ismét Vereckénél című, kis szakmai visszhangot kiváltó produkció négy előadást élt meg Munkácson, Beregszászon, Ungváron és Sárospatakon. A rockballada főszerepét Varga Miklós kapta, a mellékszerepeket azonban Gubcsi beosztottai, köztük Isaszegi János vezérőrnagy alakították.

Valódi munkahelyi kulturális eseménnyé vált a Honvédelmi Minisztérium háttércégénél, hogy az ügyvezető igazgató balladát írt személyes példaképéről, II. Rákóczi Ferencről.

A Zrínyi Média nem szerepelt ugyan a júniusban bemutatott Ismét Vereckénél című zenés darab hivatalos támogatói és szponzorai között, a szerző, Gubcsi Lajos beosztottai mégis nagy számban dolgoztak a produkción.

gubcsi stáb

A Rákóczi-rockballadát június 23. és 26. között mutatták be három határon túli és egy belföldi színhelyen, Munkácson, Beregszászon, Ungváron és Sárospatakon. A darab részletei, dalbetétei a premier óta megtekinthetők a Youtube-on, ám az új rockoperának eddig kevés nézője akadt, és a sajtóban sem volt visszhangja. Pedig a zenét az Omega együttes egykori billentyűse, Benkő László szerezte, és a főbb szerepeket az egykor István királyt is alakító Varga Miklós, valamint Gubás Gabi és Tanka Balázs játszották.

A Gubcsi-produkciót a szerző ismertetése szerint saját cége, a Magyar Művészetért Kft., a Grantfilm Kft. és a Magyar Művészek Köre támogatásával vitték színpadra.

A privát vállalkozás produkcióját azonban nemcsak a szaktárca vezetője, Hende Csaba miniszter tisztelte meg jelenlétével a Munkács elestének 300. évfordulójára időzített ősbemutatón, hanem a tárca cégének alkalmazottai is. A stáblistán nem szerepeltek, és Gubcsi sem tett róluk említést interjúiban, de a Zrínyi Média munkatársai több munkanapot is eltöltöttek azzal,hogy a színpadi szereplők között, vagy a háttérben segítsék a cégvezető produkcióját. A hívatásos színészek mellett a HM-cég szinte teljes menedzsmentje statisztált az egyórás előadásban.

Gubcsi Lajos és Hende Csaba
Gubcsi Lajos és Hende Csaba

Rákóczi parasztjait Magyar Gábor vállalkozásfejlesztési vezető, Tóth László pénzügyi vezető, Gárdos Vilmos üzemeltetési vezető alakította, és a fehér ruhába bújtatott jobbágyok között volt Isaszegi János tábornok is. Isaszegi vezérőrnagy vezette 2010 tavaszáig a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisát Szentendrén. Nyugállományba vonulása után lett a Zrínyi Média könyvszerkesztőségének vezetője.

Gubcsi zrinyis press

Forrásaink szerint rajtuk kívül még legalább tízen foglakoztak hosszabb-rövidebb ideig a rockballada szervezésével, és a róla szóló tudósításokkal. A közreműködő Zrínyi-dolgozók között volt például a kiadó főszerkesztője, a Magyar Honvéd egyik szerkesztője,valamint egy riporter, operatőr és stúdióvezető. Külföldi utaztatásukhoz a HM-cég autóját vették igénybe.

Gubcsi hendés 2

Az Index tavaly számolt be arról, hogy Gubcsi a saját kertjében tartott szoboravatóról is riportot készíttetett a Zrínyi Médiával, amely egyébként a honvédség hivatalos kommunikációját hivatott ellátni. A honvedelem.hu-n közölt tudósításban azonban nem tettek említést arról, hogy a miniszter részvételével megtartott esemény a cégvezető otthonában zajlott. Az igazgató magánrendezvényén akkor is az általa vezetett állami tulajdonú vállalat dolgozói közreműködtek.