Tarlós korrigált a közgyűlésben

2011.08.31. 10:55 Módosítva: 2011.08.31. 16:26
A főpolgármester zászlóügyben és a kórházak állami tulajdonba adásával kapcsolatban is változtatott korábbi álláspontján. Szerdán szavazási nagyüzem van a Fővárosi Közgyűlésben.

Zászlószegély

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta, ezért megváltozik a főváros zászlajának díszszegélye. A testület június végén döntött a korábbi vörös-arany(sárga)-égszínkék zászló lecseréléséről; az új zászló fehér, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett lett, közepén megmaradt a korábbi címer. Az erről szóló rendelet augusztus 15-én lépett hatályba. A főpolgármester mostani javaslatában azzal indokolta az újabb változtatást, hogy a rendelet hatályba lépése után olyan új változat elkészítésének igénye merült fel, amely "a hagyományok mellett a modern városarculat elemeit is magán hordozza". Az előterjesztés 21 igen és 3 nem szavazattal ment át.

D  AS20110831002

Kerékbilincs

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta, ezért változhatnak a kerékbilincselés szabályai. A képviselők 27 igen és 5 tartózkodás mellett fogadták el a főpolgármester előterjesztését, amelyben Tarlós István úgy fogalmazott: Budapesten jelenleg nem egységes a kerékbilincselés és a járművek elszállításának jogi háttere, ezért a főváros egyeztető tárgyalásokat kezdeményezne a kerületekkel az egységesítés érdekében. A koncepció lényege, hogy kerékbilincselésre csak a legszükségesebb esetben kerülhessen sor, mivel nem szeretnék a szabálytalankodó járművet a szabálysértés helyén "konzerválni"; az üzemképtelen, valamint a közúti forgalom biztonságát, a közbiztonságot veszélyeztető járműveket elszállíttatnák, és erről a kerületekkel is meg szeretnének állapodni.

Sziget

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2012-es Sziget fesztivál lebonyolításához szükséges előzetes közterület használati engedélyt. A képviselők a közgyűlés szerdai ülésén egyhangúlag döntöttek arról, hogy előszerződés keretében engedélyezik az Óbudai-sziget használatát a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-nek a 2012. július 16. és augusztus 31. közötti időszakban.

Tizenkét kórház

D  AS20110831017

A Fővárosi Közgyűlés visszavonta, ezért a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű kórház állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést egyelőre leveszik a napirendről. Az előterjesztő, Tarlós István főpolgármester kérte a visszavonást. A megállapodás a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára vonatkozott volna.

A visszavonást Tarlós azzal indokolta, hogy még hiányzik a helyzetet rendező jogszabály. A szocialisták szerint ők hívták fel Tarlós figyelmét arra, hogy a főváros jogszabályt sértett volna az átadással.

Hajléktalanok

A Fővárosi Közgyűlés nem vonja vissza a hajléktalanokat érintő közterület-használati rendeletét, ezért lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott. Tarlós István főpolgármester bejelentette, nem értenek egyet az ombudsman állásfoglalásával, amelyben Szabó Máté arra hívta fel a közgyűlést, hogy 60 napon belül vonja vissza azt a rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását. Tarlós István szerint az ombudsman nem hatóság, így csak ajánlásokat tehet. A főpolgármester azt mondta, sajnálja, de tudomásul veszi Somfai Ágnes döntését.

Nyolc ingatlan "forgalomképes" lesz

Tizennyolc igen, négy nem és tizenegy tartózkodás mellett fogadta el a testület azt a határozatot, amely szerint nyolc üresen álló ingatlant tesznek forgalomképessé. Az érintett ingatlanokban korábban gyermekvédelmi szakellátás működött. Öt a XII. kerületben található, a legkisebb 2370, a legnagyobb 25 275 négyzetméter alapterületű, ezeken kívül egy 70 négyzetméteres VII. kerületi, egy 64 négyzetméteres X. kerületi és egy 61 négyzetméteres XV. kerületi lakás szerepel a határozatban.

Döntöttek a színházi ingatlanok bérbeadásáról

Eddig ingyen használt ingatlanaikért a jövőben bérleti díjat fizetnek a fővárosi tulajdonú színházak, miközben az ehhez szükséges forrásokat beépítik támogatásukba. A javaslatot 18 igennel, 6 nem és 9 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az előterjesztés szerint az új konstrukció valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást. "További szempont, hogy a normatív alapú állami támogatás egyik felosztási ismérve az önkormányzati saját támogatás, ezért a bérleti díj bevezetése és annak támogatással való ellentételezése a tényleges fővárosi hozzájárulást hitelesebben tükrözi" – fogalmaz a dokumentum.

Elfogadták a Római-parti gát nyomvonalát

A képviselők huszonhat igen szavazattal támogatták a III. kerületi Római-parti árvízi védmű nyomvonalát, így rövidesen megkezdődhet az évtizedek óta várt beruházás műszaki tervezése. A három kilométeres partot több szakaszra bontanák; így néhol a mobilgátas nyomvonal a jelenlegi ingatlanok kerítése mentén, máshol a partélen halad, és lesznek olyan területek is, amelyeket feltöltenek.