Tízmilliárdból épülhet fel a devizalakótelep

2011.08.31. 15:12
Tízmilliárd forintból épülhet fel tavaszig az Ócsa mellé tervezett lakótelep a devizahitelben eladósodott családoknak. Egy ház építési költsége négyzetméterenként 150 ezer forint lesz, a közbeszerzési pályázaton egyetlen fővállalkozót akarnak megbízni. Az első ütemben nyolcvan, 40-80 négyzetméteres, energiatakarékos ház készül el, a kertekben zöldséget is lehet majd termeszteni, de a környéken még ki kell építeni a infrastruktúrát.

Az ócsai devizalakótelep teljes építési költsége nem kerül majd többe, mint 10 milliárd forint – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára egy szerdai háttérbeszélgetésen. Egy-egy ház építési költsége körülbelül 150 ezer forintra tehető négyzetméterenként – folytatta. Mint megjegyezte,az árvíz sújtotta Felsőzsolcán 137 ezer forint volt az ingatlanok felépítésének nettó költsége négyzetméterenként.

A beszélgetésen felmerült, miért nem vásárol inkább az állam olcsó lakásokat a megszorult devizahiteleseknek. A felvetésre a helyettes államtitkár azt mondta: igen, vannak olcsóbb lakások, de ezeknek általában sokkal magasabb a rezsije, mint azoknak, amiket építeni fognak. Ettől függetlenül, ha találnak olcsó lakásokat, nem kizárt, hogy azokat megvásárolják. Szaló Péter szerint ugyanakkor a kormány nem mondhatja az adósoknak, hogy költözzenek oda, ahol éppen találtak nekik olcsó lakást, de azt sem fejtette ki, hogy Ócsa miért más ebből a szempontból.

Arra a kérdésre, hogy az ilyen nagyszabású beruházásból, miért nem abban segítenek, hogy az eladósodott családok jelenlegi lakásaikban maradhassanak, Szaló Péter azt hozta fel példának, hogy egy nagy, budai, medencés, kertes családi házat aggályos lenne állami pénzből megvenni és azt kedvezményesen bérbeadni. Az ilyen ingatlanokat értékesíteni kell.

A tervek szerint a közbeszerzésre a pályázatot szeptember 15-én írják ki, miután Ócsa képviselő-testülete dönt az új rendezési és településszerkezeti tervéről. A lakótelep felépítését egy fővállalkozónak akarják adni, hogy a munka összehangoltan menjen, és a vállalkozók ne hárítsák egymásra a felelősséget, ne hátráltassák egymást a munkában. Erre a szűk határidő miatt van szükség. A tervek szerint januárban kezdődik az építkezés, és jövő tavaszra készen lesznek a házak – mondta Szaló Péter.

Az első ütemben 80 család háza készül el. A gyermektelen házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házakba költözhetnek.

Továbbra sem világos, hogy kik költözhetnek majd az Ócsán épülő házakba. Valószínűleg csak olyanok vehetik majd igénybe, akik nem ütemezték át a hitelt, nem rögzítették az árfolyamot, és az eszközkezelő már megvette az ingatlanjukat.

Azt sem mérték még fel, hányan és kik akarnak az új lakótelepre költözni, csak prognosztizálták, hogy sokan lesznek, és valószínűleg szükség lesz további ilyen házakra. Szaló Péter hangsúlyozta, ez csak egy választási lehetőség lesz, aki talál jobb megoldást, természetesen azt választja majd.

Valószínűleg a Budapesten és az agglomerációban élők költözhetnek majd a telepre, így lehetőségük lesz ingázással eddigi munkahelyüket megtartani. Szaló kiemelte, hogy 30-40 perces ingázás a munkahely és a lakóhely között európai viszonylatban természetesnek számít. A helyi közlekedés megkönnyítésére továbbra is a bicikliút építését tervezik, amelyen a vasútállomásig lehet majd elmenni.

Ócsa jelenlegi infrastruktúrája nem bírja el a devizalakótelepet, így sok fejlesztésre van szükség. Ez alól az általános iskola kivétel. Ott van elegendő férőhely, az óvodát bővíteni fogják, beépítik a tetőteret. Bölcsőde eddig nem volt, de már kiírták rá a pályázatot, úgy tűnik 2 csoport helyett 3 csoportra kaphat majd működési engedélyt az új bölcsőde.

Szaló Péter elmondta, hogy az érintett területet már régóta beépítésére szánták, de eddig az infrastruktúra hiánya miatt nem voltak befektetők. Az infrastrukturális beruházások önkormányzati feladatok, de állami támogatással fogják segíteni a fejlődést.

A helyettes államtitkár szerint a házak korszerűek és környezetbarátok lesznek, energiatakarékos közműellátással, így fenntartási költségük alacsony lesz. A környék infrastruktúráját is igyekeznek energiatakarékosan megépíteni. Többek között hasznosítani kívánják a tisztított vizeket. A szennyvizet helyben tisztítanák, és az erdőbe szivattyúznák. Ez egy úgynevezett energiaerdő lenne a száraz homokhátság területén.

A házak kertjében lehetőség lesz háztáji növények termesztésére, ezzel is elő akarják segíteni a családok önfenntartását. A háttérbeszélgetésen vita alakult ki arról, hogy ez mennyiben is segítene a szorult helyzetben lévő családokon.

Szaló Péter szerint a beruházás több szempontból is jó lesz a környéknek. A vízellátás érdekében épülő gerincvezeték kiépítéséből például Alsópakony is profitálni fog, ahol férges a víz, de most tiszta vízhez juthatnak.

A beruházás a közmunkaprogramba is bekerül – folytatta. A közmunkások csak olyan munkákban vehetnek részt, ami nem a vállalkozó hatásköre, így például a tereprendezésben, az árokásásban vagy az energiaerdő telepítésében segíthetnek – mondta a helyettes államtitkár.