Ötletpályázatot írtak ki az ócsai mintafalura

2011.09.01. 14:11
A Belügyminisztérium ötletpályázatot hirdetett a devizahitelesek megsegítésére épülő ócsai mintafalu elrendezésére. A pályázat célja, hogy a tervezett beruházás végeredménye egy mintaértékű lakóegyüttes legyen.

"Az utóbbi évtizedekben megvalósult magyarországi példák szinte kizárólag többszintes, többlakásos beépítések, nincsenek tehát értékelhető hazai előképek olyan telepre, amelyben a szociális lakások gazdálkodási lehetőséggel párosulnak" - olvasható a szerdán megjelent pályázati kiírásban.

Az első 80 lakást már megterveztette a Belügyminisztérium a sürgősen rászorulóknak, ezeket tavasszal át is adják. A pályázat az ezután felépülő 420 telek- és lakásegység elrendezéséről, "optimális telepítéséről" szól.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára és a pályamunkákról döntő zsűri elnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen már hangsúlyozta, az épülő telep több szempontból mintatelepülés lesz.

A telkek alkalmasak lesznek zöldségtermesztésre és kisállatok tartására, ami elősegíti a beköltöző családok önfenntartását. Másfelől pedig a házak és a környezet is energiatakarékos és környezetbarát lesz.

A 420 lakásból a tervek szerint 84 lenne 40, 185 darab 50, 84 ház 60,  46 darab 70, és 21 darab 80 négyzetméteres.

Szaló Péter mellett a zsűri tagjai, Ertsey Attlia a Magyar Építész Kamara alelnöke és Horváth Tamás, Ócsa főpolgármestere. Az ötletpályázatot konkrét tervpályázat követi majd.

A tervezett helyszín bejárása pénteken lesz, a pályázatokat október 3-áig kell benyújtani, és október 14-én lesz eredményhirdetés. A pályaművek díjazására és megvételére összesen 4 millió forint van. A legmagasabb díj 1 millió, a legalacsonyabb 300 000 forint lehet.