Nincs pénz Hoffmann elképzeléseire?

2011.09.02. 07:00 Módosítva: 2011.09.02. 08:17
D ABA20110823014

A Fideszben egyesek úgy vélik, hogy a kormány valójában mégsem fogadta még el a köznevelési törvénytervezetet abban a formában, ahogyan azt Hoffmann Rózsa megírtaolvasható a Népszabadságban.

Véleményüket arra alapozzák, hogy a tervezet már kiszivárogtatott részletei komoly kiadásokkal járnának, amelyek fedezete egyelőre nem látszik. A lap egyik forrása szerint "az, hogy a tervezetet csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra, arra utal, hogy Orbán Viktor nem elégedett maradéktalanul, és az államtitkárságnak valószínűleg nem csak a vesszőhibákat kell majd kijavítania".

A tervezet állítólag köszönő viszonyban sincs a Széll Kálmán-tervvel. A koncepció eddig nyilvánosságra került részletei alapján százmillió forintokkal többet kellene a közoktatásba pumpálni, és ebben még nincs benne a pedagógus-életpályamodell bevezetése esetén jelentkező, 30 százalékosra tervezett bérnövekedés. Komoly költségkihatása van a hároméves kortól kötelező óvodáztatásnak, a kis létszámú fejlesztő pedagógiai osztályok beindításának és az egész napos iskola tervének is.

A Népszabadság egy másik, a helyzetet közelről ismerő forrása azt mondta: "már Orbán Viktornak lett volna kellemetlen, ha még egyszer visszadobja a törvénytervezetet. Ráadásul Hoffmann Rózsa egyszer már felajánlotta lemondását, amit a miniszterelnök nem fogadott el".