Zuroff örül, hogy Képíró belehalt a perbe

2011.09.06. 16:32

Az igazságszolgáltatás "kis győzelmének" nevezte kedden egy Facebook-bejegyzésben Efraim Zuroff azt, hogy hozzájárulhatott Képíró Sándor volt csendőr százados egészségének romlásához az ellene folytatott per.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatójának megfogalmazása szerint "talán az egyetlen vigasz Képíró borzasztóan frusztráló halálával kapcsolatban – amely azelőtt következett be, hogy a fellebbezés megmásíthatta volna a botrányos felmentő ítéletet –, hogy az ügyvédje szerint az ellene folytatott per rossz hatással volt az egészségére". Ez egy "kis győzelem" az igazságnak és az igazságszolgáltatásnak – írta az "utolsó nácivadászként" elhíresült történész személyes Facebook-profilján.

Képíró halálának másnapján, vasárnap a Simon Wiesenthal Központ már reagált Képíró Sándor halálának hírére. Akkor kiadott közleményük szerint az ügyben született fellebbezések miatt arra lehetett számítani, hogy a másodfokú tárgyalás néhány héten belül megkezdődik. A kommünikében a központ azt írta, "valószínűnek tűnt", hogy Képíró elsőfokú felmentő ítéletét másodfokon megváltoztatják. A Wiesenthal központ – közleménye szerint – mélyen csalódott amiatt, hogy Képíró halála megakadályozta elítélését és megbüntetését.

A Fővárosi Bíróság júliusban, bizonyítottság hiányában mentette fel a 98 éves volt csendőrt a vádak alól, amelyek szerint 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében.

A Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője, Frech Ágnes elmondta: a törvény kötelező rendelkezése szerint a vádlott halála esetén az ellene folyó eljárást meg kell szüntetni. A Képíró-ügyben az írásba foglalt elsőfokú ítéletet felterjesztik a fellebbviteli főügyészségnek, amely minden bizonnyal az eljárás megszüntetésére tesz majd indítványt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának.

A vádlott halála esetén a táblának már arra sincs lehetősége, hogy érdemben vizsgálja a fellebbezéseket, s állást foglaljon az azokban foglalt érvelésekről – fűzte hozzá az FB kollégiumvezetője.