Tamás bátyával hatnák meg Kocsist

2011.09.07. 14:55
Bibliai érvek súlyával próbálták megroppantani a józsefvárosi polgármestert a kerületi MSZP-központban rendezett, a hajléktalan-helyzetről szóló nyílt vitán. A kerületben nemsokára népszavazás lesz arról, büntessék-e a kukázást és tiltsák-e be a közterületen életvitelszerű tartózkodást. A nyílt vitán a fülledt terembe zsúfolódott érdeklődők szóban nem kérdezhettek, papíron beadott kérdéseikre nem jött válasz, de ízelítőt kaptak a szocialista humorból és megnézhették, hogy bírják a vitázók a személyeskedést.

Kemény megpróbáltatásra készült kedd este a nyolcadik kerületi polgármester, ez már abból látszott, ahogy meggyötörten, de elszántan felhajtott egy pohár vizet a Népszínház utcai MSZP-központban a fél hétre meghirdetett nyilvános vita előtt. Kocsis Máté ekkorra már túl volt egy hosszabb, zárt körű beszélgetésen a szocialista párttagokkal, és épp ahhoz gyűjtött erőt, hogy az MSZP kerületi frakcióvezetőjével és civilekkel vitatkozzon nagyjából nyolcvan megjelent érdeklődő előtt a hajléktalanokról.

Kocsis azzal hozta magát ilyen helyzetbe, hogy Józsefvárosban szeptember 25-re ügydöntő helyi népszavazást írtak ki arról, maradjon-e hatályban a kukázást tiltó rendelet, és tiltsák-e meg az életvitelszerű tartózkodást a közterületeken.

Megtűzdelték

A polgármester visszafogottan indított, megjegyezte, hogy saját eredményének tartja a kedd esti beszélgetés létrejöttét. Taktikusan egy idézetcsokorral kezdett, egy nyári megbeszélés jegyzőkönyvéből mazsolázott ki mondatokat hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek képviselőitől, amelyek szerinte őt igazolják, vagyis hogy a fővárosi hajléktalanok ellátása a nyolcadik kerületben koncentrálódik, és ebből közterületi probléma származik. Kocsis ezzel szépen megágyazott annak, hogy később kiragadott mondatokkal való manipulálással vádolják vitapartnerei. Hangsúlyozta, hogy az ő javaslatuk lényege a feladatok arányosabb elosztása, bár „valóban megtűzdelték vita tárgyát képező rendészeti megoldásokkal”.

A polgármester azzal érvelt, hogy neki a kerületi lakosok érdekeit kell képviselnie, "őt nem zavarja semmi, a kerületieket zavarja", sok a panasz, az idősek félnek végigsétálni bizonyos helyeken. Kijelentette, hogy „totális csődöt mondott az elmúlt húsz év hajléktalanpolitikája", mert
több a hajléktalan, több a deviancia, romlott az ellátás színvonala.

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, aki eredetileg lelkipásztor, a Bibliából idézve szállt be a vitába, Jézusra hivatkozott, arra, hogy szerinte hogyan kell a szegényekkel bánni. "Erkölcsi döntés előtt áll a kerület" – jelentette ki.

Bene Géza a Város Mindenkié Mozgalomtól arról beszélt, hogy már vannak törvények, rendeletek azoknak a dolgoknak a tiltására, amelyek zavarják a lakókat: alkoholfogyasztás, szemetelés, köztéri vizelés, erőszakos koldulás. Ki is osztotta a vitázóknak azt a füzetet, amelyet a hajléktalanoknak szoktak adni, és amely tartalmazza jogaikat és kötelezettségeiket egyaránt. Bene felvetette azt is, hogy van elég üres lakás a kerületben, adják azokat oda a hajléktalanoknak, hogy újítsák fel. Kocsis erre azzal reagált, hogy az önkormányzat vagyonát nem lehet csak úgy odaadni, de arról lehetne tárgyalni, hogy milyen feltételekkel lehetne ezt megvalósítani. Bár a polgármester fontosnak tartotta megemlíteni aggályait is, miszerint a hajléktalan ember képes lenne-e fenntartani a lakást, be tudna-e illeszkedni a lakóközösségbe. A közönség erre eléggé ingerülten reagált.

Köszörülték a nyelvüket

Molnár György, az MSZP kerületi frakcióvezetője szerint arról nincs vita, hogy Józsefváros aránytalan terheket vállal a hajléktalanellátásban, a fővárosi férőhelyek negyede-ötöde itt található. "Az egész biztos, hogy ez nem jó így" - mondta. Ugyanakkor hozzátette, hogy az összesen körülbelül 4600 budapesti férőhely mellett van még úgy 4000 hajléktalan, aki az utcán él, ha ezt megtiltanák, nekik nem jutna hely.  „Olyan szabályt hozni, amit nem lehet betartatni, az roncsolja a jogállamot” – fogalmazott.

Lehetséges megoldásként külföldi példát említett: lehetne például úgy, hogy a hajléktalan ellátását az az önkormányzat fizeti, ahol az illető hajléktalanná vált. Molnár szerint annyi biztos, hogy a népszavazás nem jó megoldás, "semmilyen értelmes kimenetele nem lehet", hivatkozott az ombudsmanra, aki szerint az ilyen tiltások alkotmánysértőek. A józsefvárosi népszavazást ahhoz hasonlította, mintha a halálbüntetés visszaállításáról kérdeznék az embereket.

A vita során egyébként vele találta meg leginkább a közös hangot Kocsis, aki őt többször csak Gyuriként emlegette. A másik két vitapartnerrel folytatott párbeszédben nem igazán tudtak túllépni a személyeskedésen. Iványival kölcsönösen azt rótták fel egymásnak, hogy ki nem fogadta el a másik meghívását különféle eseményekre. A bibliai érvek kapcsán pedig Kocsis annyit tartott fontosnak megjegyezni, hogy ő „református vallású, istenhívő ember”. A személyekedést többször is felpanaszoló Kocsis egyszer ki is mondta: „nem győztek meg engem semmiről”, „csak rajtam köszörülték a nyelvüket”.

Dobáljunk neki rózsát

A vitára kíváncsi emberek nem sok vizet zavartak a majdnem két órásra nyúlt eseményen, szóban kérdezni nem engedték őket. Kérdéseiket egy űrlapon adhatták át a moderátor Komássy Ákosnak, az MSZP kerületi elnökének. Ő meg is próbálta felolvasni azokat, csak sajnos épp abban a pillanatban, amikor az első sorban ülő kék blúzos szőke nő nem bírta tovább, és nagy hangon szónoklatba kezdett volna a lakásmaffia áldozatainak nevében. Gyorsan elhallgattatták, de az incidens keltette pillanatnyi hangzavar arra elég volt, hogy a kérdések ne hallattszanak, csak annyit sikerült elcsípni, hogy lett volna kérdés a hajléktalan-ellátás költségeiről és a Teleki térről. A vitázó felek így hát nem is bajlódtak azzal, hogy válaszoljanak rájuk, a fejenként tíz-tizenöt perces monológok folytak tovább a maguk medrében, pedig Komássy később még tett rá egy kísérletet, hogy elismételje a kérdéseket.

Az emberek azért elfoglalták magukat, volt, aki a 45. percben fejét a kezébe hajtva elszundikált, egy fiatalabb suttogó hang az esti sörözést egyeztette mobilon, és néhányaknak sikerült elég hangos megjegyzést tenni ahhoz, hogy kivívják a körülöttük ülők elismerését. "Dobáljunk neki rózsát" - javasolta például valaki, amikor Kocsis azzal búcsúzott: reméli, gesztusnak fogják fel, hogy ilyen kiegyenlítetlen feltételek mellett vállalta a vitát.

A vita végén még hallattszott egy kis méltatlankodás amiatt is, hogy az összes felírt kérdés nem hangzott el, de a moderátor csírájában elfojtotta ezt is, mondván a rendezvény véget ért. Így még maradt idő arra, hogy a kerületi MSZP "hagyományaihoz" hűen átnyújthassa ajándékait a meghívott vendégeinek. Bene és Iványi egy-egy bort kapott (Iványi a pannonhalmi apátságból), Kocsisnak pedig - saját szellemességükön jót derülve - átnyújtották a Tamás bátya kunyhója egy ízlésesen becsomagolt példányát.