Államosítják az iskolákat

2011.09.08. 22:15 Módosítva: 2011.09.09. 00:04
A Fidesz kihelyezett hajdúszoboszlói frakcióülésén döntöttek arról, hogy az állam visszaveszi az iskolák és a kórházak fenntartását az önkormányzatoktól. A segélyek kiosztása viszont az önkormányzatok hatáskörében maradhat.

A Fidesz-frakció és a KDNP kihelyezett hajdúszoboszlói frakcióülésén információink szerint döntés született arról, hogy az állam több feladatot is visszavesz az önkormányzatoktól. Úgy tudjuk, hogy a frakció nagy többséggel megszavazta, hogy a kormány egy olyan törvénytervezetet készítsen elő, amely a középiskolák és az általános iskolák fenntartását állami kézbe adja vissza, viszont az önkormányzatok működtetik majd ezentúl is a óvodákat és a bölcsődéket. Értesüléseink szerint még a Fidesz önkormányzati lobbistái is belenyugodtak, hogy Orbán Viktor nem hajlandó engedni az iskolák állami felügyeletéből.

Szavaztak arról is, hogy a fekvő- és a járóbeteg ellátás is állami kézbe kerüljön. Ebben is nagy volt a frakció egyetértése, ahogy abban is, hogy a szociális feladatok, például a segélyek kiosztása továbbra is önkormányzati hatáskörben marad.

Úgy tudjuk, hogy egyelőre nem született döntés arról, hogy a jövőben ki ellenőrizze az önkormányzatok gazdálkodását, és négy óra vita után elnapolták a döntést. Úgy tudjuk, a kulturált vitában a Fidesz két erős önkormányzati embere, Kósa Lajos alelnök és Pokorni Zoltán kifogásolták, hogy az önkormányzatok vagyoni gazdálkodását a tervezet szerint a kormányhivatalok ellenőriznék, a kérdésben majd egy most felállított bizottság dönt majd Kósa Lajos vezetésével.

Budapestről is döntenek

A Fidesz-frakció csütörtökön késő este, a vacsora után folytatja az önkormányzati törvénnyel kapcsolatos vitát, úgy tudjuk, hogy a budapesti önkormányzati rendszer reformjáról lesz szó.

Felmerült a budapesti kerületek önállóságának csökkentése, de kétséges, hogy végül ez a tervezet átmegy-e a frakción. Az esélyeket nagyban rontja, hogy Tarlós István főpolgármester nem tagja a frakciónak, így nincs jelen a kihelyezett ülésen, ellenben több kerületi polgármester és Pesti Imre, a Fővárosi Kormányhivatal vezetője ott van a hajdúszoboszlói tanácskozáson. Az eredeti tervek szerint még a csütörtöki tanácskozáson tárgyalnák a devizahitelesek ügyét is, ám értesüléseink szerint éjfélig nem sikerült dűlőre jutni a budapesti önkormányzati reform ügyében, a kérdés tárgyalását egy órás szünet után folytatták.