Feloszlatta magát Jászladány képviselő-testülete

2011.09.08. 23:33
Augusztus 25-i döntését megerősítve, ezúttal nyilvános ülésen is saját feloszlatása mellett foglalt állást Jászladány képviselő-testülete csütörtökön este, a nagyközség művelődési házának érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt nagytermében.

Az eseményre azt követően került sor, hogy törvényes jogaival élve Jászladány polgármestere újratárgyaltatta a képviselő-testülettel az augusztus 25-ei ülésen egyszer már megvitatott, és az önkormányzat önfeloszlatásával végződött napirendi pontot.

A jászladányi képviselők akkor egy személyi kérdésről szóló napirend kapcsán vetették fel az önfeloszlatás lehetőségét, és a 9 tagú testület 5-4 arányban hozott erről többségi határozatot. A döntést többek között a polgármesterrel való együttműködés ellehetetlenülésével, a vezető ellen folyamatban lévő büntetőeljárással, valamint számos neki tulajdonított helyi visszássággal, hiányossággal és morális, illetve szakmai kifogással indokolták.

Dankó István több száz jászladányi választópolgár jelenlétében mindezek tételes megválaszolásával nyitotta meg a csütörtöki vitát. Úgy fogalmazott: egy esetleges önfeloszlatás nagy veszélybe sodorja az önkormányzatot és magát a települést is, amely előtt szennyvízberuházástól kezdve a létesítmények felújításáig sok építkező feladat áll, és ezek megvalósítását komolyan hátráltatnák egy időközi választás lebonyolításával járó teendők. Ráadásul a voksolás legalább 3 millió forintos költségét az önkormányzatnak kell saját pénzéből megfizetnie.

„Az oszlatók névtelen szórólapokon terjesztett, hazugságokkal teli vádakkal háborúba kergetik a lakosságot és bolhából csinálnak elefántot” – állította.

Az ellene felhozott vádakat cáfolva szórványos közbeszólások, valamint a hallgatóság soraiból időről időre felhangzó méltatlankodó moraj és támogató taps közepette hangsúlyozta: a szerinte megalapozatlan, kizárólag rosszakaróinak feljelentése alapján indult büntető eljárásának lezártáig megilleti őt is az ártatlanság vélelme. A település fejlődésével, gazdasági helyzetével kapcsolatos elégedetlenségre reagálva pedig közölte: az 5.926 lelket számláló Jászladány mintegy 119 millió forintra rúgó hitelállományával nem tartozik a legeladósodottabb települések közé.

Nyilvánosan kiállt az elöljáró mellett Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke is, aki hozzászólásában azt mondta: a környező községek és városok mindegyikére jellemzők a Jászladányon tapasztalható nehézségek.

A települést 13 éve irányító Dankó István végül bejelentette: a személyét és munkáját kritizáló szórólapok szerzőivel szemben szerdán rágalmazás miatt feljelentést tett a rendőrségen.

A hozzászólások során az önfeloszlatást pártoló képviselők közül Bagi Zsolt a polgármesterrel szemben megfogalmazott kritikák jogosságát hangsúlyozta, míg az ellenzők egyike: Nagy Gellértné szerint „az oszlatók egyszerűen nem tudják elfogadni a legutóbbi választások eredményét.”

Az érdeklődő lakosok közül többen is diktátorként, megalomániás, hatalomvágyó személyiségként jellemezték Dankó Istvánt, míg a vezetőt támogató megszólalók egyike az önfeloszlatás szándékára utalva úgy fogalmazott: „aki tenni akar, az mindenre talál megoldást, aki nem, az mindenre talál kifogást”.

A polgármestert bírálók közül Tóth Imre, a helyi polgárőr egyesület elnöke egyebek mellett bejelentette: mivel alapszabályuk szerint büntető eljárás alatt álló személy nem tartozhat soraikba, bírósági ügyének befejezéséig felfüggeszti Dankó István polgárőri tagságát.

Kállai László helyi roma jogvédő pedig arra kérte az elöljárót, hogy „méltósággal álljon fel székéből”, majd a helyi kisebbségi önkormányzat nevében segítséget ígért a következő képviselő-testületnek.

A vitát és hozzászólásokat követő szavazáson a képviselők korábbi döntésüket megerősítve ismét 5-4 arányban a testület feloszlatásáról és új választások kiírásáról határoztak. A szavazás végeredményét a teremben hangos üdvrivalgás és taps fogadta. A döntés kapcsán Dankó István csalódottságának adott hangot, míg a napirendet kezdeményező Kalmár András képviselő visszafogott elégedettséggel nyilatkozott.

Dankó István az ülés végén kihirdette: a helyi választási bizottságnak harminc nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy három hónapon belül kiírja az időközi választást, és meghatározza annak időpontját. A voksolásig a polgármester és a képviselő-testület ügyvezetői minőségben látja el feladatát.