Új típusú diákhitelt tervez a kormány

2011.09.10. 10:33

A Diákhitel Központ II. létrehozását javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormánynak - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint azért van szükség az új intézményre, mert az állam fokkozatosan kivonulna a fizetős szakok társfinanszírozásából, a terheket így egy idő után kizárólag a diákok fizetnék.

Az eredeti megtartása mellett az új diákhitel-rendszerre azért lenne szükség, hogy a rosszabb anyagi helyzetben lévők se szoruljanak ki a tisztán önköltséges képzésekből. A Diákhitel II. állami tulajdonú, nem nyereségorientált szervezetként működne, tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lehet. Bár a tervezet több forgatókönyvet is felszámol, a legvalószínűbb, hogy az intézmény a tőkepiacról vonná be a forrásokat, amihez az állam kamattámogatást biztosítana. (Most nincs kamattámogatás a diákhiteleken, az átlagos kamat jelenleg 8 százalék körül van.)

A kamattámogatással a kamat 1, 3 vagy 5 százalék is lehet, a tanulás azonban ezzel együtt sem lenne olcsó mulatság. A gazdasági tárca számításai szerint a képzési költségre felvett kölcsön legkisebb összege három éves képzéseknél 2,5 millió forint lenne, az átlagos azonban valahol 4,5 millió körül alakulna, ami húsz éves visszafizetési futamidővel és fix részlettel számolva a kamattámogatás mértékétől függően havi 20-30 ezer forint körül lenne.

A tanítóképzés piaci ára diákonként évente 800 ezer, a jogi képzés ára egymillió forint körül van, a műszaki pálya 1,2 milliós eladósodást jelentene.