Orbán: Le fogjuk győzni ezt a válságot is

2011.09.12. 11:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Négy szakszervezeti konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tiltakozik ma délelőttől a munkavállalókat sújtó intézkedések, az egykulcsos szja bevezetése és a munkatörvénykönyv tervezett változtatása ellen az Országház előtt. A tervek szerint a demonstráció fél 12-től fél 2-ig tart, amelyen a konföderációk vezetőinek beszéde után élőlánccal veszik körbe a Parlamentet, majd petíciót adnak át a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Az Index helyszínen lévő tudósítójának beszámolója szerint a demonstráció kezdete előtt negyed órával néhány százan gyülekeztek, a hangulat békés.

    07
    Fotó: Huszti István
  • A szakszervezeti tüntetésen egy piros MSZP-pólót viselő férfi narancsokat taposott szét a betonon, mire a szervezők megkérték, hogy ezt ne csinálja, mivel a rendezvény nem erről szól. Közben elkezdődtek a beszédek, helyszíni tudósítónk jelentése szerint nagyjából már ezren lehetnek a Parlament előtt.

    03
  • A szakszervezeti tübtetésen Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke beszédében azt mondta, sokan felróják neki, annak ellenére, hogy már egy éve tiltakoznak, nem sok eredménye van. A mostani parlamenti ülésszakban fognak megszületni azok a döntések, amik eredményeképpen sokkal rosszabb lehet a helyzet. Viszont most még van lehetőség visszafordulni, ezért van szükség erre a tiltakozásra.

  • A demonstráción felolvasták azoknak az angol munkásoknak az üzeneteit, akik még Margaret Thatcher intézkedései elleni is tiltakoztak a 80-as években. Szerintük Thacher intézkedései a szemétdombra kerültek. Orbán Viktor most pedig a történelem szemeteskukájában turkál. Ezért az angol munkások kiállnak a magyar tüntető mellett.

    05
  • Nem sokkal 12 előtt a demonstrálók mindkét irányból elkezdték körbevenni a Parlament épületét, hogy élőláncot alkossanak. Közben a tüntetésen részt vevő szakszervezetek neveit olvassák fel.

    12
  • A szakszervezetek vezetőiből álló delegáció – köztük Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke és Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke most megy átadni a petíciót a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Eközben a Parlament előtt a tüntetők gyűrűt alkotnak, szórványos dudálás hallatszik, de nincsenek sokan.

  • Minden frakció átvette a petíciókat, a Fideszt és a KDNP-t kifütyülték. Az LMP frakcióvezetőjét Schiffer Jánosnak mutatták be, cserébe őt nem fütyülték ki.

    14
  • Az Indexvideó tudósítói Tamás Gáspár Miklóst látták a tüntetők között. Rajta kívül Molnár F. Árpád van jelen a kultuszfigurák közül.

  • A részt vevő szakszervezetek felsorolásával véget ért a tüntetés. A hangszórókból Zorán szól, miközben békésen elsétálnak az emberek a parlament elől.

    08
  • Lázár János frakcióvezető válasza alatt kezd elszakadni a cérna az ülésteremben. A szocialista frakcióban szinte mindenki röhög, Puch László vörös fejjel összenevet a jobbikos Volner Jánossal, a Fidesz-frakció válaszul az ellenpoénokon és Kövér László rendteremtési kísérleten próbál még hangosabban kacagni. A hangulatra legalább nem lehet panasz, miközben a devizahitelesek megmentéséről folyik a szó.

  • Orbán Viktor sem hagyta ki a lehetőséget, hogy felhívja Schiffer András figyelmét az ellentmondásra a salazarozással kapcsolatban, ami nekünk is szemet szúrt. A nevetőgép most is beindul, Schiffer csendes somolygással nyugtázza a vereséget a humorpárbajban.

  • "A magunkfajták számára nincs szebb annál, mint amikor egy MSZP-s komcsizik" – mondta Orbán a Ceausescu-párhuzamra reagálva Mesterházy Attilának. Giganevetés, vastaps. Most már mindenképpen javasoljuk olvasóinknak, hogy a mai ülés videófelvételeit BennyHilliferrel dobják majd fel. Nem lennénk most Markos György helyében!

Vissza az összes bejegyzéshez