Giró-Szász András miniszterelnöki biztosként lesz kormányszóvivő

2011.09.12. 21:23

Megjelent a Magyar Közlönyben az új kormányszóvivő, Giró-Szász András kinevezése, aki feladatait miniszterelnöki biztosként látja el hétfőtől.

A Magyar Közlöny hétfői számában Orbán Viktor kormányfő erről szóló határozata mellett megjelent egy miniszterelnöki rendelet is a kormányszóvivői teendők ellátásáért felelős miniszterelnöki biztos irányítási jogköréről, aki - eszerint - irányítja a Miniszterelnökségen működő kormányszóvivői tájékoztatást segítő igazgatási, valamint stratégiai helyettes államtitkár tevékenységét.

A rendelet a kihirdetése napján - azaz hétfőn - 19 órakor lépett hatályba, csakúgy, mint a miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet módosítása, amely változtatott a közigazgatási és igazságügyi miniszternek a kormányzati tevékenység összehangolásával kapcsolatos feladat- és hatáskörén.

Eszerint a kormányzati kommunikációs államtitkárságot is magába foglaló tárca vezetőjének a felelőssége, hogy kialakítsa az országkép-stratégiát, valamint ezzel összefüggésben koordinálja az országmárkaképet alakító intézmények tevékenységét, valamint hogy ellássa a külföldre irányuló kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatokat, hogy kidolgozza és megvalósítsa a nemzeti rendezvények koncepcióját, továbbá felelős a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakításáért, fejlesztéséért, koordinálja ezek tartalmának a kialakítását.

Az eddig hatályos szabályozás szerint a közigazgatási miniszter volt felelős azért is, hogy összehangolja a minisztériumok sajtófőnökeinek, tájékoztatási feladatokat, sajtófigyelést ellátó szervezeti egységeinek a tevékenységét, valamint módszertani iránymutatást nyújtani nekik. Felelős volt emellett "a tömegtájékoztatási eszközök kormányzati tevékenységet érintő publikációi figyelemmel kíséréséért, valamint a válaszadás megszervezéséért" is.

A belföldi kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatok, elemzések elkészítése a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hatáskörébe tartoznak ezentúl.

Mindezzel rögzítették azt a korábbi bejelentést, hogy az új kormányszóvivő, Giró-Szász András - ellentétben elődeivel, a nyár elején családi okok miatt fizetés nélküli szabadságra ment Nagy Annával, majd a feladatait később ellátó Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral - szervezetileg nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik.