Hunvald-ügy: SZDSZ-Fidesz háttér-megállapodás volt?

2011.09.13. 16:25
Az önkormányzati ingatlanpanamákra vonatkozó vádpont kapcsán a Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester és társai elleni büntetőperben a vád tanúja a helyi SZDSZ és Fidesz közötti szóbeli háttér-megállapodásról beszélt a Fővárosi Bíróságon kedden.

Nagy György ügyvéd, akit a nyomozás során még vesztegetéssel és csalással gyanúsított az ügyészség, és volt előzetes letartóztatásban is, a büntetőperben már tanúként vehet részt, miután részletes, feltáró jellegű, sok más személyt terhelő vallomásokban számolt be a több százmillió forintnyi kenőpénz átadásáról.

A vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület hat-nyolc évvel ezelőtt megszavazta az önkormányzati ingatlanok versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítését.

A kedvezményezett vállalkozói kör - személyesen Nagy György - Gál György elsőrendű vádlottnak, a kerületi gazdasági bizottság szabad demokrata elnökének adta a vételi ajánlatokat, majd a több mint tucatnyi ingatlan esetében 20-30 milliós vesztegetési pénzt, összesen 366 millió forintot.

Ezután nem sokkal tőkeerős - részben külföldi - befektetőknek adták el, vagy kísérelték meg továbbadni az ingatlanokat 50-100 százalékos haszonnal. Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald György másodrendű vádlott annak ellenére, hogy tudta, az ingatlanokra van vevő reális piaci áron.

Kedden Nagy György arról beszélt, hogy "a VII. kerületben az történt, amit Gál György akart", az SZDSZ és a Fidesz között pedig szóbeli háttér-megállapodás volt az ingatlanügyletekre vonatkozóan. Gyakran előfordult, hogy a szavazásokról hiányzott egy-két szocialista képviselő, így az SZDSZ és a Fidesz együtt már többségben volt.

A Hunvald-ügyben gyanúsított volt az erzsébetvárosi Fidesz egykori alelnöke, önkormányzati képviselője, Czibula Csaba, aki ellen 2008 novemberében adott ki a Fővárosi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsot, miután az eljárás elől menekülve külföldre távozott.

Sajtóhírek szerint legutóbb Mexikóban látták. Az ügyészség gyanúja szerint Czibula a kerület gazdasági bizottságának tagjaként több millió forintos vesztegetési pénzt fogadott el azért, hogy Gált és az ingatlanok eladását támogassa.
Nagy György szerint az erzsébetvárosi gazdasági bizottság előterjesztéseit a kerületi képviselő-testület 99 százalékban támogatta.
"Czibula Csaba a pénz egy részét benyelte" - tette hozzá a több tízmilliós csúszópénzekre célozva Nagy György, és hozzáfűzte: Gál adott a vesztegetési pénzből egyes önkormányzati képviselőknek, akik akkoriban "szépen gyarapodtak. Kocsik, nyaralók..."

A vád tanúja beszélt arról is, hogy Lipcsey György volt tiszaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő Kékessy Georges Sándor befektető "embere", strómanja volt. Ma mindketten a Hunvald-ügy vádlottjai között vannak.

Nagy György elmondta, hogy többen is tudtak a vesztegetési pénzről, és több befektetői kör is beszállt ezekbe az ügyletekbe. Megjegyezte azt is, hogy az önkormányzati képviselők között volt olyan, aki többnyire nem szavazta meg a kétes ingatlaneladásokat, és fel is szólalt ellenük.

Védői és ügyészi kérdések nyomán Nagy György nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy az ingatlanpanamák kapcsán bűnsegédi magatartással megvádolt Hunvald honnan tudott a kétes ügyletekről, és miként vett azokban részt. A tanú csak annyit mondott, hogy Hunvald polgármesterként tudhatott róluk, és aláírhatott egyes határozatokat.
Gál, Hunvald és a vádlottak többsége az eljárás során javarészt tagadta bűnösségét.

Nagy György másfél hete tartó tanúvallomása során többször is panaszolta, hogy Gálnál maradtak vesztegetési pénzek olyan ingatlanügyleteknél is, amelyekből végül kiszorították, és nem jutott hozzá áron alul az önkormányzati ingatlanhoz. Ráadásul épp amikor beindult volna az üzlet, átvette tőle azoknak a tőkeerős, részben külföldi befektetőknek a képviselője, akiknek magas áron próbálták továbbadni a nyomott áron megvásárolt erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanokat. Így Nagy György és üzlettársai - elmondása szerint - alig valamivel többet kaptak vissza, mint amit az ügyletek során elköltöttek.

A keddi tárgyaláson fölolvasták a külföldi nagybefektetőket képviselő egyik tanú írásbeli vallomását, várhatóan a következő tárgyaláson szóban is meghallgatják a tanút.

A sok százmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, aki a másodrendű vádlott Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista politikussal együtt több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban. Az ügynek összesen 25 vádlottja van.