Hunvald-ügy: tanúmeghallgatásokkal folytatódott a per ‎

2011.09.20. 16:41

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott az erzsébetvárosi ingatlanpanamák ügyében folyó büntetőper a Fővárosi Bíróságon.

A Hunvald-ügyben meghallgatták az önkormányzat képviseletében az ingatlanok adásvételi szerződéseit készítő ügyvédet, aki azt állította, hogy a dokumentumokat a képviselő-testületi döntések alapján készítette el, és nem foglalkozott az egyes ingatlanok értékbecslésével sem.

Mint mondta, így nem tudja, hogy az értékbecslések valós tartalmúak voltak-e; szerinte abba azért nem is szólt bele senki, mert az értékbecslés külön szakma.

Bálint Tibor ugyanakkor jelezte, egyetlen alkalommal azért avatkozott bele mégis az értékbecslésbe, mert az általános forgalmi adóval kapcsolatban szakmai tévedést talált.

Elmondta, 1996-ben kezdte meg ügyvédi működését a VII. kerületi önkormányzatnál, tehát még Hunvald György (MSZP) polgármesterségét megelőzően, ám csak a 2004 áprilisa utáni szerződéseket készítette ő.

Bálint Tibor szerint az érintett ingatlanokat egyebek mellett azért nem kellett meghirdetni, mert az önkormányzati vagyonrendelet erre lehetőséget adott.

A bíróság megkezdte az egyik ügyvédi iroda munkatársának a meghallgatását is; ezen az irodán keresztül hozták létre azokat a projektcégeket, amelyek később egy-egy adott ingatlant megvásároltak.

Kiss Viktor, aki ügyvédgyakornokként dolgozott az irodában, az ingatlanvásárlási gyakorlatról azt mondta, előbb hozták létre a projektcégeket, és csak ezt követően döntött az önkormányzat az ingatlanok eladásáról.

Ügyészi kérdésre arról is beszélt, hogy 2003 körül értékbecslői szakképesítést szerzett, ám erre az ügyvédi irodai munkájában nem volt szükség, így azt sem tudja, hogy az ingatlanokat reális áron vették-e meg a projektcégek.

Kiss Viktor meghallgatását – a tanúmeghallgatás elhúzódása miatt – csütörtökön folytatja a bíróság.

Az ingatlanpanamákkal kapcsolatos vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő ingatlanértékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnöknek adta a vételi ajánlatokat, majd a vesztegetési pénzt.

Az ingatlanonként 20-30 millió forintnyi, összesen 366 milliós kenőpénzt az ügyészség szerint többször is az SZDSZ kerületi irodájában vette át az elsőrendű vádlott.

Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald György, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron. A beavatott vállalkozói kör a nyomott áron megvásárolt Király utcai, Dob utcai, Dembinszky utcai ingatlanokat rövid időn belül sok tízmilliós, esetenként 100 százalékos haszonnal adta tovább külföldieknek.

Gál György és Hunvald György már a korábbi tárgyalásokon javarészt tagadta bűnösségét.

A büntetőperben 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt.