Jogellenesen tartottak fogva két menedékkérőt

2011.09.20. 15:25

Pert nyert a Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, miután Magyarország jogellenesen tartott fogva két elefántcsontparti menedékkérőt öt hónapon keresztül, áll a jogvédő szervezet közleményében.

A két elefántcsontparti férfi idegenrendészeti őrizetét 2009 márciusában rendelték el. Ezt követően hamarosan menedékkérelmet nyújtottak be, amelyet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) azért küldött vizsgálatra, mert szerintük a kérelem nem nyilvánvalóan megalapozatlan. A BÁH azonban nem szabadította ki a két menedékkérőt, akik ezért a Nyírbátori Városi Bírósághoz fordultak jogorvoslatért, amely azonban formális indoklással rendre elutasította kérelmeiket.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kritizálta a hosszú ideig tartó fogva tartást, amely nem állt arányban annak egyetlen céljával, a kiutasítással, amit soha nem hajtottak végre.

A Bíróság szerint az „önkényesség határát súrolta”, hogy a panaszosok szabadításáról soha nem született írásos és megfelelően indokolt döntés, továbbá jogellenes volt, hogy az illetékes hatóság nem indokolta részletesen az őrizet elrendelését.

A strasbourgi bíróság megállapította, az őrizet törvénysértő volt és ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, így Magyarországnak hat és fél millió forint kell fizetni a menedékkérők jogellenes fogva tartásáért.