Régi motorosok támadják az LMP népszavazását

2011.09.20. 17:26
Elakadt az LMP népszavazási kezdeményezése: a párt tíz munkajogi, tanügyi kérdését, amelyet az OVB szeptember 1-én jóváhagyott, az Alkotmánybíróságnak is meg kell vizsgálnia. A kezdeményezések megsemmisítését kérő indítvány érdekes módon nem a kormánypártoktól, hanem két olyan jogásztól érkezett, akik már a Fidesz népszavazásait is torpedózták.

Az LMP tizenhat népszavazásra szánt kérdéséből tízet talált jogi szempontból is megfelelőnek Országos Választási Bizottság. A szeptember 1-én meghozott döntést az LMP-s Karácsony Gergely nagy sikerként jelentette be.

A munkavállalók jogaival, főként felmondás szabályozásával és a tankötelezettséggel kapcsolatos kérdéseket támogató aláírások összegyűjtése mégsem kezdődhet el, mert az OVB döntését a jogorvoslati határidőn belül megtámadták. A beérkezett kifogás mind a tíz kérdés megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól arra hivatkozva, hogy a kérdések egy része nem érhető, több kérdést is tartalmaz, többsége pedig olyan fogalmakat elnevezéseket használ, amelyek nem egyértelműek a választópolgárok számára.

Az Index információi szerint a népszavazás sorsát megkérdőjelező kifogást két olyan választás jogász adta be, aki az előző ciklusban is szorgalmasan támadta a népszavazásokról, és más az OVB hatáskörébe tartozó ügyekről szóló döntéseket. Galambos Károly, aki az előző ciklusban szakállamtitkári posztot is betöltött a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban, 2010 szeptemberében a VIII kerületben volt a helyi választási bizottság elnöke lett, Fogarasi József viszont 2006-tól töltötte be a Fővárosi Választási Bizottság elnöki posztját.

A Galambos-Fogarasi páros 2007-ben a magyar állampolgársággal és a kórházprivatizációval kapcsolatos népszavazások ügyében harcolt az Alkotmánybírósággal, 2010-ben viszont Galambos volt az, aki magán emberként támadott meg egy Lendvai Ildikót elmarasztaló választási bizottsági döntést.