no

Mikor legutóbb Pakson jártam, cunami volt

2011.09.21. 16:05 Módosítva: 2011.09.21. 16:50
Világszínvonalú újítást vezetett be a magyar rendőrség: oda se bagózással, várakozással és untatással készítik ki a Greepeace szalonforradalmárait. A médiazöldek ezúttal az Országos Atomenergia Hivatal főbejáratát falazták be, hogy így tiltakozzanak a paksi atomerőmű stressztesztje, pontosabban annak vélt pongyolaságai ellen. Brutális összecsapás percről percre.

Borzasztó ezt kimondani, de bulvárosodik a zöldmozgalom. A kedd délben érkezett levél ugyanis azzal próbált elcsábítani "egy nagy zöld szervezet" titkos, várhatóan letartóztatásokkal járó akciójára, hogy "ha hoztok videóst, garantálom, hogy veri majd Stohl Buci tárgyalásának nézettségét".

A megadott számon jelentkező fiatalember végül kibökte, hogy a Greenpeace lesz az, és hogy az Atomenergia Hivatal kapuját fogják befalazni.

Hogy mi vezet egy rakás, trágyát garantáltam sosem látott orrpiercingest az atom féktelen gyűlöletére és a megújuló enegia imádatára, azt el sem tudom képzelni. Azt viszont egészen jól el tudtam, hogy a szenzációhajhász meghívás után mondjuk kartonból emeljenek falat, ha egyáltalán. Szerencsére tévedtem.

Lássuk, hogyan zajlik egy professzionális városi gerillaakció percről percre!

09:45

Az óbudai X. és Y. utca sarkán V. Márton, a Greenpeace szóvivője vár minket. Elmagyarázza gyorsan, miért kell bűnhődnie a hivatal kapujának: az illetékesek elmismásolták a stressztesztet.

09:46

"Egy normális országban ezért simán indokolt lenne a csecsemők tömeges lemészárlása is, jól járt a Hivatal" – gondolom magamban.

09:47

V. elmagyarázza, a fő bajuk az, hogy a vizsgálat összegzése szerint minden rendben van Paks biztonsága körül, miközben alapvető földrengés-állósági vizsgálatok sem készültek el.

09:51

Megtudjuk, mi a Greenpeace követelése. Független nyugat-európai szakértők bevonása a vizsgálatokba. Biztonságosabbá akarják tenni az atomipart? – kérdezi Ács kolléga. Biztonságos atomenergiaért tüntetni olyan, mint emberséges rabszolgatartásért – mondja V., majd indulunk tüntetni a biztonságos atomenergiaért.

09:53

Hogyan választják ki, melyik aktivista álljon ki a rendőrök ellen? – kérdezem. Megkérdezzük, ki mit vállal, van, aki például csak GMO-t – feleli V. Nagyon jó pénzért végül is vállalnék dupla GMO-t, éhező gyerekkel, gumi nélkül – gondolom magamban.

10:05

First world problems a köbön: a zöld szervezők taxival visznek a 400 méterre lévő tetthelyre, de útközben elveszítjük a téglákat szállító teherautót. Aztán megkerül.

10:13

Megérkezünk a hivatallal szomszédos utcába. Bő tucatnyi aktivista várakozik elszánt arccal, kinézetre olyanok, mint egy csapat kikészült goás, nyilván izgulnak. Most nagyon nem lennék az atommagok helyében!

10:16

Vezényszóra tizenöten sárga egyenpólót rántanak, a tekintetük megmerevedik, a mozgásuk furán robotszerűvé válik, az arcuk Amerika kapitányé. Megragadják az első adag, guruló raklapra állított Ytong óriástéglát, a transzparenseket, a kőműveskanalakat, és elindulnak a sarkon túlra, a gyűlölt hivatal elé.

10:17

Nekifognak a falazásnak. Csalódnak a huhogók, egyet sem ejtenek a lábukra, és a fal többé-kevésbé függőlegesnek néz ki. A Központi Bizottság tagjai bezzeg nem húztak pólót, nem raknak falat, ők járókelőnek álcázzák magukat, alamuszin álldogálnak a szemközti járdán.

10:19

Óvatos duhajokkal van dolgunk: mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy igazából nem merik befalazni a bejáratot, hiszen az egyik oldalon két méter széles bejárót hagynak az épületbe. Ja, és az egészet leterített, vastag nejlonfóliára építik, hogy ne maradjon nyoma.

10:22

Megtudjuk, az egyik transzparenst egy román nagymama tartja.

10:23

Huszti fotóst foglyul ejtette az irodaház biztonsági őre! A kollégánk éppen bentről, az épülő fal mögül fotózott, amikor rázárták az automata üvegajtót, és nem is engedték ki.

10:24

Végre interaktív a buli, egy szemüveges, mérnökfejű úr szól ki a hivatal emeleti ablakán, hogy "rohadt, primitív csürhe."

10:25

Öt aktivista leül a kész fal elé, és molinót tart maga elé, két oldalt pedig egy-egy pár nagyobb traszparenst feszít ki. Olyan feliratok vannak, hogy "Nincs biztonságos atomenergia", meg "Vádlott és bíró egy személyben", a "Stop Paks"-ról nem beszélve. A falra pedig sablonnal fújják fel a "Csernobil, Fukushima, Paks"-ot.

10:27

Befutnak a rendőrök, heten, és sorban elkérik az egyenpólósok papírjait. A kapitányság innen 30-35 méterre van.

10:29

A falépítésért felelős, civilnek álcázott szervező elmeséli, hogy 140 téglából készült a mű, és kábé 50 ezer forintba került.

10:30

Az üvegajtón túl eddigre rendszerváltó hangulatba került Huszti fotóriporter kiszabadul.

10:34

Meglátom életem első MBT-cipős rendőrét.

10:40

Az emeleti ablakban újra megjelenik az Atompárti Szemüveges Úr, és nem bírja tovább némán. Egy "Amikor legutóbb Pakson jártam, akkora cunami volt, hogy az borzasztó"-val indít, aztán kiderül, hogy Pakson "jönnek-mennek a cunamik" és a 9-es erejű földrengések.

10:44

"Dániában éjjel ki van világítva az autópálya" – sziszegi talányosan egy elhaladó részeg.

10:57

Kiszúrjuk a második, civil rendszámú rendőrautót. Nem nehéz, mert a másik mellé parkol, és a két sofőr kezet fog.

11:05

Kiderül, hogy falügyi szakértőnk igazi mozgalmi híresség, aki 2008-ban részt vett az Európai Parlament brüsszeli kapujának a befalazásában.

11:09

A hatóságok az egyre zordabb arccal üldögélő greenpeace-esek kifárasztására játszhatnak, mert nem csinálnak semmit, miközben csendben köt a malter. Addig is a húszfős tömegben elvegyülni próbáló civil rendőrökön szórakozunk. "Óbudán mindenki tetrázik" – jegyzi meg Botos kolléga, mert az egyik álcivil zsebéből kilóg a jó hangosra állított rendőrségi rádió.

11:10

Bomba csaj vonul végig az utcán, zenét hallgat, az unatkozó rendőrök majdnem lezsanettezik, de aztán megússza.

11:15

Észrevesszük, hogy a fal egyik sarka kifelé dől. Ha ráomlik a tövénél ülő molinósokra, jövőre mindenki gyászszalagot fog hordani Ozorán.

11:20

Elterjed, hogy a kora délutáni taxistüntetésen a taxisok a greenpeace-esek ellen fognak tüntetni, de sajnos álhírnek bizonyul.

11:27

Hófehér szakállú atomhivatali alkalmazott érkezik, és egy félhangos "szabadnap van a bolondokházában"-nal nyit.

11:33

Az ablakból cunamizó mókamester lejön az utcára, és sorban az összes operatőrnél letiltatja az őt mutató felvételek közlését.

11:42

Fáradnak a tüntetők, a robottekintetű lány fájdalmasan forgatja a fejét.

12:05

Megérkezik a közmunkásokkal teli falbontó teherautó. Sajnos nem hajtanak neki a falnak.

12:06

A rendőrök sorban megkérik az üldögélőket, hogy a fal biztonságos lebontása miatt menjenek arrébb. Nem hajlandók, ezért egymás után elvezetik őket. Két rendőr nyúl a delikvensek hóna alá, akik rongybabaként elengedik magukat. A húzatás azonban csak a kamerák 10 méteres hatósugarának széléig tart, ott mindenki normálisan lábra áll, és halad tovább a rendőrök között.

12:08

Két üldögélő maradt, a Bronson-tekintetű, nagy hajú fiúnak remeg a keze, ahogy a molinót tartja.

12:10

Az utolsó két aktivistát nem gyalog vezetik a kapitányságig, hanem rendőrautóba ültetik. "Fejére vigyázzon" – mondja egy rendőr az utolsónak.

12:12

Kezdődik a bontás. Bármit is gondolnak az atomenergiáról, a házukat ne fanatikus zöldekkel építtessék, a falat a munkások ugyanis puszta kézzel szét tudják szedni, hiába ábrándoztunk gépesített faltörő kosról.

12:15

A rendőrök utolsó fricskaként nem is szólnak a nagy traszparenseket már imbolyogva tartó, maradék négy aktivistához.

Mi szintén imbolyogva távozunk. Hát ilyen az, amikor a fanatikus zöld gerillák összecsapnak az elynomó erőszakszervezetekkel.