Orbán letolta Giró-Szászékat

2011.09.22. 07:37
Mindjárt az első próbatételen bajok adódtak az kormányszóvivővel és stábjával. Az Origó értesülése szerint Giró-Szász András miniszterelnöki bírálatban részesült a 202 ezer forint feletti keresetűekre kiróni tervezett kompenzáció kommunikációjáért.

Éles bírálatot kapott a miniszterelnöktől a Giró-Szász András vezetésével felállt új kormányzati kommunikációs csapat a szerdai kormányülésen - értesült az Origó.

Az internetes lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök közölte kormányszóvivővel és stábjával, hogy "rögtön az első igazi próbatételnél rosszul vizsgáztak", amikor a gazdasági tárca keddi bejelentésében foglaltakkal kapcsolatban nem kommunikálták megfelelően, hogy nem új adókulcsot jelent, ha a bruttó 202 ezer forint alatt keresők adóváltozások miatti veszteségeit a 202 ezer forint felett keresőkkel fizettetik meg.

A tervezetet ugyanis szinte minden hazai médium az egykulcsos adó leváltásaként, azaz egy új kulcs bevezetéseként interpretálta.

Az Origó úgy értesült, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter tervezetét a kormány több tagja is csak a hírekből ismerhette meg. A költségvetésről tárgyaló múlt szerdai és csütörtöki kormányülésen még csak az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, illetve a béremelés munkáltatókon keresztüli kikényszerítése vetődött fel a kompenzáció lehetséges módjaként.