Vasárnap szavaznak a hajléktalanokról a Józsefvárosban

2011.09.23. 14:39

Új hajléktalanszállók megnyitására tett ígéretet Pintér Sándor belügyminiszter Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón péntek délelőtt. A kerületben Kocsis kezdeményezésére vasárnap lesz népszavazás arról, hogy a hajléktalanok élhessenek-e és kukázhassanak-e a köztereken.

A közterület mindenkié, ezért a hajléktalanok nem sajátíthatják ki azt, mondta Pintér Sándor. A megoldatlan hajléktalankérdés miatt a Belügyminisztérium javaslatot tett a közterületek szabályozására. Ez alapján az önkormányzatok határozhatják meg, milyen szabályokat alkalmaznak saját köztereikre.

Pintér megegyezett Tarlós Istvánnal új hajléktalanszállók megnyitásáról is, ahol egészségügyi ellátás és rendőri jelenlét is lesz. Három épületről van szó, ezek az év végére vagy a következő év elejére készülnek el, de addig is szankcionálni fogják a hajléktalanokat. A népszavazásra pedig azért van szükség, hogy lássuk, jó úton járunk-e, mondta Pintér.

Kocsis Máté fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy ez az első népszavazás a kerület történetében. Mint mondta: a városrészben lévő "balkáni állapotokat mindenképpen fel kell számolni szigorú jogszabályokkal." Kocsis szerint a hajléktalan ellátás becsődölt az elmúlt 20 évben, ezért van szükség a népszavazásra. Több ezren élnek az utcán, akikre naponta 3300 forintot költ az állam. Ha ezt a pénzt megfelelően használnák fel, senkinek nem kéne a kukákból ennie, fejtette ki.

Az Európai Parlamentnek az utcai hajléktalanság megszüntetéséről kiadott nyilatkozata szerint 2015 előtt rendezni kell a kérdést, de a kerület ezt nem akarja addig elhúzni. Idén több mint 60 millió forintot költöttek a közbiztonságra, jelenleg 107 közterület-fenntartó dolgozik a kerületben. A többi városrészhez képest itt alkalmazzák a legnagyobb létszámot, de erre a célra további 35 milliót fognak költeni még az idén.

A kerület tárgyalásokat kezdeményez a szociális államtitkársággal, hogy milyen megoldások dolgozhatóak ki a népszavazás után. Ha a hajléktalanok élnek a lehetőséggel, akkor segítünk nekik, de ha ők nem akarják ezt, akkor ez már nem szociális, hanem rendészeti ügynek fog számítani, jelentette ki Kocsis.

A népszavazás akkor érvényes és eredményes, ha a választópolgárok több mint fele azonosan szavazott a kérdésekre. Eredménytelenség esetén egy év múlva lehet újabb szavazást kiírni.