Jobbikos kérdéseket kerülgetett Orbán

2011.09.26. 16:22
Kikerülte az egyenes válaszokat a jobbikos képviselők azonnali kérdéseire Orbán Viktor a parlament szeptember 26-i ülésén. Novák Előd a Wikileaks-táviratokban említett "ne arra figyeljenek, amit mondok" mondatra kérdezett rá és ennek apropóján hazaárulózott, Mirkóczki Ádám a gyöngyösőpatai jobbikos polgármester-jelöltet fenyegető Balázs képviselő sorsáról kérdezett. Orbán a Wikileaks-et pletykafészeknek minősítette, Balázsról meg azt mondta, majd a választók levonják a konzekvenciákat.

A Wikileaks kiszivárogtatása nyomán Novák Előd szerint bizonyítottá vált, hogy az MSZP és a Fidesz vezetői felváltva jártak raportra az amerikai nagykövetségre, ahol még a Kubatov-listákról is tudtak, "talán még zsarolják is ezzel a Fideszt". Felidézte, hogy 2004-ben Orbán Tusnádfürdőn még azt mondta, hogy ha Románia nem támogatja az erdélyi magyar autonómiát, akkor a Fidesz se fogja támogatni a román csatlakozást ám napra pontosan hat éve mégis megszavazták, amit hazaárulásnak minősített. Novák eredendően arról kérdezte volna a miniszterelnököt, hogy hogyan értette azt a mondatát, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mond, de erre alig jutott ideje.

"Az ön mondandója az amerikai szórakoztatóipar legújabb produkciójához kapcsolódik" - felelte erre Orbán, "pletykafészek-információknak" minősítve a Wikileaks-iratokat. Novák mellébeszélésnek minősítette Orbán válaszát, amit szerinte a miniszterelnök meghagyhatna az évértékelő beszédekre, végül folytatta a nemzetárulózást. "Számunkra, akik elfogadhatóan beszéljük és értjük a magyar nyelvet, az a gondolat, hogy a tett megelőzi a szavakat, világos" - tromfolt erre Orbán, aki szerint mondatai azt jelentették, hogy "a szemednek higgy, a tettek alapján itélj".

A miniszterelnöktől Gúr Nándor is kérdezett, azt, hogy olvas-e leveleket a miniszterelnök. Orbán elmondta, hogy olvas, sőt, igyekszik válaszolni is, Gúr Nándor és Mesterházy Attila levelére például már válaszolt is. Gúr ezt elhitte, bár még nem jutott el hozzá a levél.

Közvetlenül ezután a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte Orbánt Balázs József fideszes parlamenti képviselő és regionális fejlesztési tanácsvezető emlékezetes mondatairól, amiben azzal fenyegetőzött, hogy Gyöngyöspata nem juthat forrásokhoz, ha jobbikos lesz a polgármester.

"Az agresszivitást ugyanúgy ítélem meg, mint Ön, szerintem a közéletben az agresszivitásnak nincsen helye. Világos különbséget kell tenni erő és erőszak között" - mondta. Gyöngyöspatát szerinte nem érte hátrány, sőt, a Start munkaprogram egyik helyszíne lett. A fejlesztések odaítélése előtt viszont eddig és a jövőben is meg kívánja ismerni a helyi képviselő véleményét. Mirkóczki visszakérdezésében az iránt érdeklődött, hogy járt-e bármilyen szankcióval Balázs fenyegetése, mert az ügyészség elutasította a keresetet azzal, hogy a fenyegetés a jövőre vonatkozott. Orbán abban bízik, hogy minden tettnek van következménye, ezek levonása szerinte a választópolgárokra tartozik.