Gundel út lesz az Állatkerti útból

2011.09.26. 13:16

Újabb kilenc közterület nevét cserélheti le a fővárosi közgyűlés. Az erről szóló döntés szerdán születhet meg.

A II. kerületben a Margit híd budai hídfőjénél, a déli oldalon lévő névtelen területet Gyóni Géza (1884-1917) magyar költőről, a XIV. kerületi Állatkerti utat pedig Gundel Károly világhírű vendéglősről, több gasztronómia könyv szerzőjéről nevezik el.

A III. kerületben három névtelen terület viseli majd Hamvas Béla filozófus, író, a kolozsvári születésű Toldalagi Pál (1914-1976) költő és Pércsi Lajos 56-os mártír őrnagy nevét. A Dugovics Títusz tér visszakapja korábbi nevét, Korona  tér lesz újra.

A XI. kerületben a Bercsényi utca északi részének fásított közkertjében található Gárdonyi szobor környékét hivatalosan is az íróról fogják elnevezni, mivel a köztudatban évtizedek óta Gárdonyi térként használják.

A XVI. kerület képviselő-testületének javaslata alapján az ottani Ságvári Endre utcát Krenedits Sándorról (1876-1939), a kerület egykori főjegyzőjéről és díszpolgáráról neveznék el.

A főváros a közterület-rendelet módosításával lecsökkentené az elhunyt személyekre vonatkozó 25 éves névadási időkorlátot 5 évre, így teret kaphat Pongrátz Gergely 56-os forradalmár, a Corvin-köz parancsnoka a Nagy Lajos és Fogarasi út közötti névtelen területen.