Dávid Ibolya és Csányi Sándor szembefordultak egymással a bíróságon

2011.09.29. 22:16
A MDF egykori elnökét csütörtökön a bíróságon szembesítették Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával. Dávid Ibolya három éve, 2008 őszén hozott nyilvánosságra egy titokban rögzített telefonbeszélgetést, amelyen Csányi az UD Zrt. egyik vezetőjével beszélt. A hangfelvétel bemutatásával kitört az UD-botrány.

Az elmúlt három évemet megnyomorította a telefonos hanganyag, és a mögötte lévő magatartás – fordult Dávid Ibolya az UD-ügy tárgyalásán Csányi Sándorhoz, az OTP elnök-vezérigazgatójához. A volt MDF-elnököt, akit személyes adattal való visszaéléssel és kényszerítéssel vádol az ügyészség, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon megtartott tárgyaláson csütörtökön szembesítették Csányival.

csányi dávid DBELO20110929008
Fotó: Beliczay László

Dávid azt hangoztatta, hogy nagyot csalódott a bankvezérben, sőt a három évvel ezelőtti események miatt el is veszítette a bizalmát Csányi Sándorban.

Azt vártam volna Csányi Sándortól, hogy karakán módon nemet mond egy ilyen kérésre – magyarázta Dávid Ibolya arra célozva, hogy a bankár tudott az MDF akkori, közelgő elnökválasztása körüli machinációkról. A hangfelvételekből kiderült, hogy Dávid ellenlábasa, Almássy Kornél tárgyalt Csányi egyik bizalmasával, Tombor Andrással arról, hogyan tudna segíteni a pártvezetés megszerzésében.

Csányi Sándor a tárgyalás kezdetén arról beszélt, hogy Dávid Ibolya, akivel - mint mondta - jó kapcsolatban voltak, 2008 szeptemberében kérte tőle, hogy találkozzanak egy fontos ügy miatt. Az MDF akkori elnöke a találkozó alkalmával elmondta neki, hogy kapott egy hangfelvételt, amelyet nyilvánosságra hoz, ha Almássy Kornél nem lép vissza az elnökjelöltségtől. Dávid Ibolya kérte tőle, hogy intézze el Almássy visszalépését. Csányi Sándor - mint mondta - tájékoztatta ugyan a történtekről Almássy Kornélt, de azt mondta neki, hogy ne lépjen vissza.

Dávid Ibolya azt állította, bizonyítékok vannak arra, hogy a tárgyalások nyomán megszületett egy olyan megbízás a Csányi vállalkozásainak dolgozó biztonsági cég, az UD Zrt. számára, hogy „dolgozzanak rá az MDF-re”, bár később ebben az ügyben nem tettek semmit. Dávid szerint azonban a kérés is olyan súlyú cselekmény volt, amely miatt joggal követelte, hogy Almássy azonnal „húzzon el a közéletből”. Dávid azt állította, hogy felhívta telefonon Csányit, azzal, hogy neki érdeke lenne megbeszélni az ügyet, de Csányi elhárította az MDF-elnök feltételeit azzal, hogy nem hagyja magát zsarolni. Dávid Ibolya szerint ő azt kérte, hogy Almássy álljon ki az üggyel a nyilvánosság elé, vagy az MDF fogja megtenni. Arról szó sem volt, hogy Almássy „szép csöndben eltűnhet”

csányi dávid DBELO20110929005
Fotó: Beliczay László

A pulpitusnál közvetlen mellette álló Dávid Ibolyának Csányi erre azt mondta, hogy a telefonbeszélgetésük kapcsán Dávid Ibolya „olyan dolgokat mondott, hogy kénytelen vagyok ragaszkodni az igazsághoz”. Az OTP-vezér szerint nem hangzott el az, hogy őt nem lehet zsarolni. A beszélgetésben azt vállalta, hogy megbeszéli az ügyet Almássyval.

csányi dávid DBELO20110929004
Fotó: Beliczay László

Dávid Ibolya ezt követően hosszas sorolta, hogy Csányi és az UD Zrt. kapcsolata a jogérzék hiányát jelzi. A bíró egy ízben figyelmeztette is Dávidot, hogy Csányi sértettként, és nem vádlottként állt a bíróság elé. Az OTP-vezér erre kijelentette, az UD Zrt. nem az ő tulajdona volt, és bár működésére a legnagyobb megrendelőként valóban lehetett hatása, nem tudott olyan befolyást gyakorolni a cégre, hogy az milyen megrendeléseket vállaljon el.

A tárgyaláson Giró-Szász Andrást és Somogyi Zoltánt, a Political Capital tanácsadó intézet volt vezetőjét a 2008. szeptember közepén történt egyeztetésekről, történésekről kérdezték.

Giró-Szász András - aki akkor a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója volt - és Somogyi Zoltán több ponton máshogy emlékezett az akkori eseményekre, a tárgyaláson a szembesítések többsége sikertelen volt. Giró-Szász András azt mondta, hogy ő Almássy Kornélt baráti viszony alapján látta el politikai tanácsokkal, míg Somogyi Zoltán arról beszélt: ő úgy tudta, hogy erre a feladatra Tombor András kérte fel Giró-Szászt.

Ugyancsak máshogy emlékeztek arra, hogy Almássy távozása kapcsán állított feltételeket közösen vetették-e papírra, illetve arra, hogy milyen lelkiállapotban volt Giró-Szász, amikor Dávid Ibolyával találkozott.

Giró-Szász András elmondása szerint Almássy Kornél a családját és környezetét ért zaklatások miatt lépett vissza az elnökjelöltségből, és Somogyi Zoltánnal a Dávid Ibolyával történt találkozót megelőző este közölte is, hogy Almássy a visszalépés mellett döntött. Somogyi Zoltán azt mondta, ők nem tudtak arról, hogy Almássy Kornélt és családját, barátait zaklatták volna, őt azért keresték meg, hogy az "ügy megálljon".

Dávid Ibolya a tárgyaláson azt mondta, nem állt érdekében, hogy találkozzon Giró-Szász Andrással, a találkozó így csak Somogyi Zoltán rábeszélésre történt.

A per jövő héten tanúmeghallgatásokkal folytatódik, a beidézett tanúk között van Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter is. Az ügyben a tervek szerint 2012 februárjában hirdetik ki az ítéletet.

A büntetőpernek van még két további vádlottja, ugyanis az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke azzal követte el a személyes adattal visszaélést, hogy a bizottság tagjainak kiosztották a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek által az UD Zrt. egyik vezetőjével, Horváth Józseffel folytatott telefonbeszélgetések lehallgatással rögzített hanganyagát és leiratát.