Kietlen pusztaság maradt a Sziget helyén

2011.09.29. 12:37
Több mint egy hónapja ért véget a Sziget fesztivál, de a Hajógyári szigeten egyelőre nem látszik, hogy helyreállították volna a területet: a terület nagy része pusztaságra emlékeztet, eldobált csikkek mindenhol. A Főkert a héten kezdte meg a terület helyreállítását, a földet felszántják és fűmagot vetnek. A Sziget Szervezőiroda szerint eddig a szárazság késleltette a tereprendezést.

A Nagyrét, ahol augusztus 14-ig a Sziget nagyszínpada állt, a látvány most leginkább egy pusztára emlékeztet: csikkek tömege hever mindenütt, a száraz földön még látszanak a felszedett porcsillapító járólapok lenyomatai, szúrta ki nemrég az Urbanista. Fű alig maradt, de a rétet rendületlenül locsolják, emiatt hatalmas pocsolyák keletkeztek a területen.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

"A bontás és takarítási munkák végeztével a Főkert felmérte a terepet és adott egy árajánlatot, amit mi elfogadtuk. Ez alapján megrendeltük a Főkerttől a rekultivációs munkákat, amit a Főkert el is végez, mint tette ezt eddig minden évben"  – válaszolta az Index kérdésére Vető Viktória a Sziget Kulturális Szervezőiroda sajtófőnöke.

A helyreállítási munkák hétfőn kezdődtek el, miután a Sziget Szervezőiroda szeptember 22-én elfogadta a 13 és fél milliós árajánlatot, közölte Szűcs Annamária, a Főkert sajtószóvivője. A szárazság miatt az újrafüvesítés egyelőre lehetetlen, ezért a talajmunkák előtt feláztatják területet. Utána komposzttal javítják fel a talajt, felkapálják, újra megöntözik és befüvesítik a közel 46 ezer négyzetméteres területet. A cég 5100 négyzetméteren füvesít a fák alatt is, és pótolja a kukákat is. A talajmunkákat pénteken kezdték meg és várhatóan október 21-re fejezik be.

Ha csapadékosabb lett volna az idő, akkor nem lett volna szükség a talaj feláztatására, és a folyamat gyorsabb lett volna, közölte a szóvivő. Speciális technológiával fel lehetett volna gyorsítani a folyamatot, de az dupla költségekkel járt volna.

A Főkert szerint a munkások folyamatosan jelen vannak a területen, de annak nagysága miatt előfordulhat, hogy csikkeket lehet találni. „Sajnos, ezzel nem sok mindent tudunk kezdeni, maximum bízhatunk a területet használó lakosságban és abban, hogy egy frissen visszafüvesített, zöldellő területre jobban fognak vigyázni, nem szórják szét a csikkeket” – nyilatkozták a Főkertnél.

A Sziget Szervezőiroda közlése szerint a szerződés tartalmazza azokat a helyreállítási munkákat, melyeket a fesztivál elején és végén tartott állapotfelmérésben a Főkert szakemberei meghatároztak. Ezek döntően füvesítési, talaj- és zöldfelületi javítások. A teljes folyamat több mint 25 millió forintba kerül.

Talajcserét nem végeznek, mert a Sziget Szervezőiroda szerint erre nincs szükség. Helyette talajjavítás lesz, mert a július vége óta tartó szárazságot leszámítva nem romlott a talaj állapota, mondta Vető Viktória.

Talajcsere tavaly sem volt, mivel ekkora beruházás egy évre felesleges. A látogatók úgyis kőkeményre tapossák a talajt, helyette minden évben komposzttal feljavítják a területet. Egy ilyen talajcserés rekonstrukció egyébként minimum 80 millió forintba kerülne a Főkert becslése szerint.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója a fesztivál augusztus 15-i zárása után a terület rendberakásáról úgy nyilatkozott, hogy „körülbelül 1 hét a bontás és 10 nap a takarítás, valamint nagyjából egy hónap, amíg a kertészeti rehabilitáció zajlik.”

Ennek alapján október elejére el kellene készülnie a munkáknak.  A kertészeti és mezőgazdasági munkákat az időjárási adottságoknak megfelelően lehet elkezdeni, Vető Viktória becslése szerint ez 1-2 hét alatt teljesen elvégezhető. Tavaly is voltak késések az időjárás miatt.

„Mi sem örülünk annak, hogy még ilyen a Sziget állapota, de sem mi, sem az illetékes szakemberek nem tudnak mit kezdeni a szárazsággal. A Főkert és a Sziget is mindent megtesz azért, hogy mindez a lehető leggyorsabban és a legnagyobb hatásfokkal megtörténjen, a két szervezet között jó az együttműködés” – mondta Vető Viktória.