Többlépcsős lesz a kórházi államosítás

2011.09.29. 08:15

Ősztől a fővárosi kórházak, januártól a megyei kórházak kerülnek állami kézbe, a vidéki városi kórházakról szóló döntést a jövő évre halasztotta a kormány a Népszabadság értesülései szerint.

A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint a kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy az átvételre kiszemelt intézményeket az önkormányzatok már ne adhassák el, és azok terheire újabb adósságot se vállalhassanak.

A kórházi adóságokkal együtt bizonyos bevételeket is átvesz az állam, az egészségügyi, az oktatási, a szociális intézményrendszer egyszeri konszolidációja 35-45 milliárd forintos kiadást jelent a költségvetésnek, noha egyelőre erre a célra nincs szabad forrás az állami kaszában.

A változás 19 megye 739 intézményét érinti, ezen kívül állami tulajdonba kerülhet 475 közoktatási, 132 szociális és 77 közművelődési intézmény is. Az átalakítás 33 ezer szociális ellátottat és 61 ezer munkavállalót érint közvetlenül.

A menetrend szerint először a fővárosi kórházak kerülhetnek állami kézbe még ősszel. Erről szerdán a Fővárosi Közgyűlés lényegében már döntött is, amikor jóváhagyta a fővárosi egészségügyi intézmények állami kézbe adásának előkészítését meghatározó megállapodást szerdán.

A fővárosi intézmények átvételét januárban a megyei intézmények követik, 2012-ben születhet döntés a városi kórházak és a szakrendelők sorsáról.