Mától falhoz nyomva is bilincselhet a rendőr

2011.09.30. 11:59
Új szolgálati szabályzat vonatkozik a rendőrökre péntektől. A fej és a gyomor ütésének tilalma már nincs nevesítve, a bilincs gyakrabban kerülhet elő, szolgálaton kívül viszont nem tarthat a rendőr magánál gumibotot.

Pénteken hatályba lépett Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a rendőrség új szolgálati szabályzatáról. Az új rendelet megtiltja a rendőröknek, hogy szolgálaton kívül maguknál tartsanak vegyi eszközt, elektromos sokkolót, rendőrbotot, kardlapot vagy bilincset. A korábbi szolgálati szabályzat még megengedte ezt, csak annyit írt elő, hogy láthatóan nem szabad ezeket viselni.

A Belügyminisztérium a bevezetett tiltást lényegében azzal indokolta, hogy a szolgálatban nem lévő rendőrnek pihennie kell, hogy amikor szolgálatba lép, felkészült legyen. Nem lehet tőlük elvárni, hogy mindig olyan állapotban legyenek, mint amikor szolgálatban vannak, és emiatt nem célszerű, ha a rendőr minden eshetőségre felkészülve magánál tartja az összes kényszerítő eszközét, érvelt az indoklás.

Az új szolgálati szabályzatban megváltoztak a bilincselés szabályai is. A régi szabályzat megengedte, hogy a rendőr fekvő embert bilincseljen meg, ha erre az illető támadó vagy erőszakos magatartása miatt szükség volt. Az új szabályzat a korábbinál több esetben teszi lehetővé a fekvő ember megbilincselését: nemcsak akkor, ha támad vagy erőszakos, hanem akkor is, ha a rendőr úgy látja, ilyen magatartás kialakulásának veszélye fenyeget.

Ráadásul ha ezek a feltételek fennállnak, az illetőt falnak vagy más tárgynak nyomva is megbilincselheti a rendőr. A rendelet úgy fogalmaz: „A rendőr az intézkedés alá vont személyt fekvő helyzetben, falnak vagy más tárgynak nyomva megbilincselheti, ha azt a személy aktív ellenszegülése, támadása, erőszakos magatartása vagy ezek kialakulásának megelőzése szükségessé teszi”.

Pintér rendelete megtoldja azt a felsorolást is, hogy mikor lehet bilincset alkalmazni. A legfontosabb változás, hogy most már azt is meg szabad bilincselni, akit egyedül intézkedő rendőr állít elő. A Belügyminisztérium ezt azzal indokolta, hogy a rendőr biztonsága kiemelt jelentőségű, és így minimalizálható annak a veszélye, hogy a veszélyessé váló előállított rátámadjon. Emellett – az indoklás szerint – mindketten nagyobb biztonságban vannak, ha a magányos rendőr jobban tud figyelni egyéb feladataira, például az autóvezetésre. Az új szabályzat viszont megtiltja, hogy a rendőr saját magához bilincseljen valakit.

A réginél megengedőbb az új szolgálati szabályzat a testi kényszer alkalmazásában is. A rendelet kimondja: „nem minősül testi kényszernek, amikor a rendőr – jogszerű intézkedése során, a biztonságos intézkedés végrehajtása érdekében – a felé kartávolságon belülre lépő, valamint a mozgásának folyamatosságát akadályozó személyt csupán nyújtott kezével, minimális erőkifejtéssel magától távol tartja”.

Változott annak a megfogalmazása is, hogy hova üthet a rendőr, ha rátámadnak. Megmaradt az alapszabály, miszerint az ütés „lehetőleg a támadó végtagot érje”. A régi szolgálati szabályzat viszont pontosan felsorolta, mit kell kerülni: „hogy az ütés a fejre, derékra, gyomorra, hasra irányuljon". Az új rendelet már csak annyit mond: „kerülni kell, hogy az ütés súlyos sérülést okozzon”.

Új fegyverek jöhetnek

Új lőfegyverekkel javasolja kiegészíteni a rendőrségnél rendszeresíthető kényszerítő eszközök sorát a belügyminiszter. A Terrorelhárítási Központnál szolgálatot teljesítő mesterlövészek hatékonyságát növeli, ha lehetővé válik, hogy speciális szolgálati feladataik ellátása során 22-es kaliberű tölténnyel működő puskát és pisztolyt használjanak, olvasható a kormany.hu-n közzétett jogszabálytervezet indoklásában.