Meglesz Arnóth utóda Püspökladányban

2011.10.01. 14:52
Vasárnap lesz a püspökladányi időközi választás harmadik menete. Az Arnóth Sándor fél évvel ezelőtti halála miatt kiírt választás júniusban lezajlott első két fordulója érvénytelen lett. Most öt jelölt indul a negyvenezres választókerület mandátumáért.

Öt jelölt közül választhat a Püspökladány központú 6-os számú, egyéni Hajdú-Bihar megyei választókerület több mint negyvenezres választásra jogosult lakossága. Vasárnap tizenhárom településén járulnak újra az urnákhoz, mert az időközi országgyűlési képviselőválasztás mindkét fordulója érvénytelen lett júniusban.

A mostani választáson Bangóné Borbély Ildikó az MSZP, Bányász Róbert Sándor a Szociális Unió, Bodó Sándor a Fidesz-KDNP, Rigán István a Jobbik színeiben indul, Galyas István pedig függetlenként méreti meg magát.

A pótválasztást azért kellett kiírni, mert a kerület egyéni képviselője, Arnóth Sándor március elején autóbalesetben életét vesztette. A fideszes parlamenti képviselő, aki egyben Püspökladány polgármestere is volt, egy forgalommal szembe hajtó autóval ütközött az M3-as autópályán.

Arnóth helye azért maradt betöltetlen, mert a nyár elején nem mentek elegen szavazni. A második

fordulóban a választásra jogosultak 23,1 százaléka járult az urnákhoz. Az érvényességhez a 40 429 választópolgár 25 százalékának kellett volna voksolnia.

A harmadik menetben már szinte biztosan betöltik a megüresedett parlamenti helyet, mert idő közben változtak az időközi választásokra vonatkozó szabályok. A módosítás épp azért született, hogy az általában szerény érdeklődés ellenére ne kelljen többször megismételni a választásokat. A választások eddig csak akkor voltak érvényesek, ha az első fordulóban a választásra jogosultak 50 százaléka, a másodikban 25 százaléka részt vett. Kósa Lajos és Pálffy István indítványa alapján az időközi választásokat már nem kötik részvételi küszöbhöz.

Mindegy, hogy hányan mennek el az első fordulóban, az a jelölt lehet képviselő, aki megkapta az érvényes szavazat több mint a felét. Ha egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint felét, a második fordulóban azok indulhatnak, akik az első fordulóban legalább 15 százalékot értek el. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elért három jelölt mehet tovább. Képviselő így a második fordulóban az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.