Kutyából nem lesz csincsilla

2011.10.02. 18:14
Nagy év végi hajrára készül a parlament, de egyelőre az őszi ülésszak első hónapjának csigalassúságú törvényalkotási tempójában folytatja a munkát. Így egyre kevesebb idő jut az év végéig elfogadandó harmincvalahány sarkalatos törvény tárgyalására. A héten deregulálnak, stratégiáznak és közbeszerzést lazítanak. Valamint talán elfogadják a 2010-es zárszámadást.

Bár december 31-ig csaknem három tucat sarkalatos törvényt kell elfogadni, minden korábbi jóslatra rácáfolva a szeptemberi komótos tempóban folytatódik a jogalkotás a parlamentben az első októberi ülésnapon is. A benyújtott napirendi javaslat szerint mindössze két parlamenti határozatról és egy törvénymódosításról döntenek, és csupán két új törvényjavaslat tárgyalását kezdik meg. Ezek egyike sem sarkalatos.

Elsőként a parlament korábbi határozatainak "deregulációs célú felülvizsgálatáról" döntenek. Az igazságügyi minisztérium javaslatára a parlament visszavonja az összes, 1990. május 3., a rendszerváltást követő első demokratikus parlament megalakulása előtt hozott határozatát, továbbá 694 azóta meghozott, javarészt népszavazások elrendeléséről vagy el nem rendeléséről, jelentések, beszámolók elfogadásáról szóló határozatot. Ezek a kormány indoklása szerint "jogi tartalommal már nem rendelkeznek", viszont csökkentik az átláthatóságot, az élő joganyag áttekinthetőségét. A 694 határozat kirostálásával is marad 1719, melyek továbbra is élnek. A rostálás amúgy a Magyary program első jól látható eleme.

Döntenek a Nemzeti Energiastratégiáról is. Hazudnánk, ha azt állítanánk, intim ismeretekkel rendelkezünk a 150 oldalas stratégiáról, amely címszavakban a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználásáról és az energiaforrások diverzifikálásának fontosságáról szól. Az érdeklődök itt olvashatják a teljes tervezetet, .pdf formátumban.

A harmadik hétfői határozathozatal tárgya a közbeszerzési törvény újabb módosítása, ezúttal az építési beruházásoknál emelik 80 millióról 150 millióra azt az értékhatárt, ami alatt elég három pályázót írásban meghívni az egyszerű közbeszerzésre. A hivatalos indoklás szerint ez azért jó, mert így fel lehet gyorsítani a közbeszerzés folyamatát, és még 2011-ben újabb megbízásokat lehet adni magyar kis- és közepes vállalkozásoknak.

A héten két új javaslat tárgyalását kezdi meg a parlament, egyrészt a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete 2010. évi jelentését, másrészt az állatok védelméről és kiméletéről szóló törvényjavaslat módosítását. Ez utóbbi kiterjesztené a törvény hatályát a vadon élő állatokra is, és tovább szigorítaná, mely állatokat nem lehet a jövőben szőrmetermelésre használni. A csincsilláknak jobb lesz az életük. Folytatják az LMP plázák - valójában a 400, a 9 legnagyobb magyar városban 800 négyzetméteresnél nagyobb üzlethelyiségek - építésére moratóriumot elrendelő javaslatának múlt héten megkezdett általános vitáját is.

A folyamatban lévő ügyek közül szavaznak a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló javaslathoz, az új bírók kinevezését felgyorsító javaslathoz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felállításáról szóló javaslathoz, az innovációs és fejlesztési eseti bizottság létrehozásáról szóló javaslathoz, illetve a tavalyi zárszámadási törvényhez benyújtott módosító indítványokról is. Amennyiben ez utóbbihoz nem érkezik módosító javaslat, erről akár határozhatnak is, a többit a jövő héten fogadhatják el végleg.

Lefolytatják a Gazdasági Versenyhivatal 2010-es beszámolójának, az uzsorával összefűggő törvények módosításáról szóló javaslatnak, illetve a Szigetvár leghősiesebb város címről szóló javaslatnak a részletes vitáját, ezekről két hét múlva születhet végleges döntés.