Semjén ellenzi a szerb kárpótlási törvényt

2011.10.02. 15:01

"Magyarország nem fogadja el a kollektív bűnösség elvét, amely teljesen ellentétes az Európai Unió alapelvével, a legalapvetőbb emberi jogokkal és a magyarság érdekeivel" jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács városházán rendezett ösztöndíjünnepségén. A politikus szerint Magyarország elkötelezett Szerbia európai integrációja mellett, de kollektív jogfosztást tartalmazó törvényekkel nem reális az uniós csatlakozás.

"Mindent megteszünk Szerbia csatlakozásáért, de az Európai Unió alapelvével, a legalapvetőbb emberi jogokkal és a magyarság érdekeivel ellentétes szabályozás esetén kénytelenek vagyunk átgondolni Szerbia tagjelölti státuszának kérdését" - hangsúlyozta Semjén Zsolt. Hozzátette: bízik benne, hogy erre nem lesz szükség, és a belgrádi törvényhozás módosítja a vagyon-visszaszármaztatási törvény elfogadhatatlan részleteit, megnyitva ezzel a lehetőségét a magyar közösség kárpótlása előtt.

A magyar miniszterelnök-helyettes a hétfőn elfogadott szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény miatt fejtette ki nemtetszését, mivel a jogszabály azokat, akik 1941 és 1945 között a megszálló erők tagjai voltak, vagy azok leszármazottai, kirekeszti a kárpótlásból. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint "ezzel gyakorlatilag az egész vajdasági magyarságot kirekesztették ennek a törvénynek a hatálya alól".

"A második világháborúban mindenkit besoroztak a magyar hadseregbe. Ez nem okozhatja azt, hogy háborús bűnösök lennének azok, akik eleget tettek sorkatonai kötelezettségüknek" – mondta a Semjén Zsolt Szabadkán, majd hozzátette: "Az anyaország kötelessége, hogy támogassa azokat a nemzetrészeket, melyek történelmi helyzetüknél fogva nehezebb helyzetben vannak. A magyar parlament az egyszerűsített honosítással megteremtette a nemzet újraegyesítésének lehetőségét és az országgyűlés ősszel elfogadja az új választójogi törvényt, biztosítva ezzel a határon túli magyaroknak is a szavazati jogot."