Itt vannak az első álszámlálóbiztosok

2011.10.04. 19:23

Több olyan ember is felbukkant Vácott, aki a polgármesteri hivatal információi szerint számlálóbiztosnak adja ki magát és így próbál lakásokba bejutni, ezért fokozott óvatosságra intik a lakosságot.

A népszámlálási kérdőívek kézbesítésével egyidejűleg olyan emberek, csoportok jelentek meg a településen, akik, illetve amelyek az adatszolgáltatáshoz kapcsolódóan – figyelemelterelés céljából vagy egy esetleges, vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének szándékával – hamisan népszámlálónak adják ki magukat és segítséget ígérnek a kérdőívek kitöltéséhez.

A polgármesteri hivatal információi szerint az álszámlálóbiztosok egyes embereknek, illetve családoknak is felajánlották segítségüket, ezért nagyon fontos, hogy mindenki csak akkor engedje be a lakásába a kérdezőbiztost, ha már meggyőződött arról, valóban a hivatal megbízottjáról van szó.

Minden számlálóbiztos kék színű egyéni azonosítókártyával rendelkezik, ezen kék színnel a neve, az azonosítószáma és - ez esetben - Vác város jegyzőjének az aláírása szerepel. A számlálóbiztosi igazolvány egy másik, fényképes igazolvánnyal – például személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal - együtt érvényes, ezeket kérésre szintén kötelesek felmutatni a lakásokba bekopogtató hivatali megbízottak. Minden számlálóbiztos magánál tartja a megbízási szerződését is, ezen szintén a jegyző aláírása és hivatalos pecsétje szerepel.

Egyelőre nem érkezett feljelentés a váci önkormányzattól, de a rendőrség megteszi a megelőző intézkedéseket.