Berúgott, elvitték a rendőrök, összeverve találták meg

2011.10.05. 16:42
A hétvégi Villányi Vörösborfesztiválról elvittek a rendőrök egy 51 éves részeg férfit a siklósi kapitányságra, akire ismerősei végül a pécsi kórházban találtak rá súlyos fejsérülésekkel, kezén a bilincs nyomával. Érdekes módon a fesztivál szervezői nem tudnak rendőri intézkedésről, a rendőrség pedig azt állítja: a férfi részeg volt és agresszív, szembeszegült a rendőrökkel, de nem bántalmazták. Hogy mitől sérült meg a férfi, nem tudni.

Az Együtt a Sikeres Nováért Egyesület október 1-jén buszos kirándulást szervezett a Villányi Vörösborfesztiválra. A Zalaegerszeghez közeli faluból verbuválódott csoport korán reggel indult és háromórányi buszozás után ért Villányba. Az egyesület által kiadott közlemény szerint a csoport tagjai nagyon jól érezték magukat a fesztiválon. Délután ötre beszélték meg a találkozót a busznál, hogy hazainduljanak. A csoport egyik tagja, egy 51 éves vállalkozó azonban eltűnt, és a telefonja is ki volt kapcsolva.

Elvitték a rendőrök

"Utoljára fél háromkor találkoztunk vele az egyik pálinkás sátornál. Valamennyire ittas volt, de nem randalírozott. Azt mondta, még eszik valamit és majd jön a buszhoz" - mondta az Indexnek Ruzsics Milán az egyesület elnökségi tagja.

Az egyesület tagjai keresni kezdték a férfit. Az egyik beengedő kapunál személyleírást adtak róla a szervezőknek. "Ott állt egy rendőr is, aki mondta, hogy valaki randalírozott, ezért előállították és bevitték Siklósra. A rendőr oda is hívta két siklósi kollégáját, akik megerősítették a történteket – mondta Ruzsics Milán. A rendőrök azt is elmondták, hogy közben megszüntették a férfi ellen az eljárást , és a kollégái kivitték a siklósi buszpályaudvarra, ott megtaláljuk."

Elvitték a mentők

A csoport beült a buszba és elment Siklósra, de a buszpályaudvaron nem találták a férfit. A közeli parkban azonban valaki elmondta nekik, hogy egy férfit összeesett és a mentők vitték el. A csoport a mentőknél is érdeklődött, tőlük tudták meg, hogy egy férfit bevittek Siklósról a pécsi Honvédkórházba.

A novaiak a kórházban nagy nehezen megtalálták eltűnt társukat, de alig ismertek rá. Teljesen bedagadt a szeme, a testén ütésnyomok, kék-zöld foltok voltak, a csuklója bekékült a bilincstől, állítja közleményében az egyesület. A férfinak nagyrészt az arcán voltak sérülések, a kórházban megállapították, hogy agyi bevérzése is volt.

"Az első ütésre emlékszem"

Az Indexnek kedden sikerült megtalálni telefonon az azóta egy másik kórházba átszállított férfit, ő azonban alig emlékszik valamire. "Korán reggel indultunk, már akkor is ittunk pálinkát, és a borfesztiválon is ittam egy-két fröccsöt. Lehet, hogy részeg voltam, és az is lehet, hogy volt valami vitám a rendőrökkel – próbálta felidézni a történteket a megvert férfi. Arra emlékszem, hogy a rendőrök bevisznek Siklósra, és az első ütésre is emlékszem, meg arra, hogy egy padló kövén fekszem. A következő emlékem az, hogy a mentősök szólítgatnak a buszpályaudvaron. Most már ki tudom nyitni a szemem, vannak sérülések a hónaljamon is, ahol valószínűleg megragadtak."

Megkerestük a rendezvény főszervezőjét is, de neki nincs tudomása arról, hogy a Villányi Vörösborfesztiválon bármilyen renbontás történt volna vagy valakit elvittek volna a rendőrök. Béni Gábor főszervező azt közölte: a fesztivál területén hatfős biztonsági szolgálat is járőrözött, de a biztonsági szolgálat vezetője sem tud arról, hogy bármelyik vendéget előállították volna.

Nem tett eleget a jogszerű rendőri felszólításnak

Érdeklődtünk a siklósi rendőrkapitányságon is, de ott azt mondták, felvilágosítást csak a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője adhat. Zsobrák Péter Baranya megyei szóvivő végül kedden délután egy közleményt küldött el:

Ittas, rendkívül agresszív személlyel szemben intézkedtek a rendőrök Villányban szombat délután. A rendőröket egy biztonsági őr hívta, aki azért kért rendőri segítséget, mert egy erősen ittas férfi agresszívan viselkedett.

A bejelentést követően a helyszínen az agresszív férfit a rendőrök igazoltatni akarták, azonban ő ezt megtagadta és ki akarta magát vonni az intézkedés alól, folyamatosan kiabált, hangoskodott, káromkodott, és az ott lévő tömeg szeme láttára, megbotránkoztató módon viselkedett.

Ezt követően a rendőrök másodszor is felszólították, de ő ismét nem tett eleget a jogszerű rendőri felszólításnak, ezért a rendőrök kénytelenek voltak előállítani a további intézkedés - a személyazonosság megállapítása - céljából.

Az intézkedés végén a személlyel közölték a rendőrök, hogy az általa elkövetett szabálysértések miatt feljelentést tesznek, amit tudomásul vett, továbbá panaszt nem jelentett be.

Miután a közlemény néhány dologra nem tér ki, illetve ellentmondásban áll az egyesület állításaival és saját információinkkal, ismét felhívtuk Zsobrák Pétert. A szóvivő megerősítette: a férfit Siklósra vitték be, de arra nem tudott válaszolni, hogyan került aztán a siklósi buszpályaudvarra – a rendőrök vitték-e vagy maga ment oda.

A rendőrségen még nem voltak sérülések?

A rendőri intézkedés közben nem történt semmilyen bántalmazás, hangsúlyozta Zsobrák Péter. Ezt állítása szerint egy látlelet is megerősíti, amit a bilincselés miatt minden esetben el kell készíteni. A férfi ellen jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indult eljárás.

Az egyesület ugyanakkor azt állítja, a férfi sérüléseiről máig nem készült orvosi látlelet és a mentősök sem tettek feljelentést, hiába voltak nyilvánvalóak a külsérelmi nyomok. Próbáltuk megtudni a mentősöktől is, milyen sérülések voltak a férfin, de ott sem jártunk sikerrel. Az Országos Mentőszolgálat több órás nyomozás után mindössze annyit közölt, hogy október 1-jén Siklósról egy 50 év körüli férfit szállítottak a pécsi kórházba, de a beteg állapotáról és sérüléseiről ők nem adhatnak felvilágosítást. "Rendőrségi eljárás kezdeményezése ilyen esetekben nem a mentők, hanem a kórház feladata" - közölték.

Próbáltuk elérni a pécsi kórházat is, de ott nem jártunk sikerrel.

Felmerülhet persze, hogy a részeg férfit azután verték meg vagy törte össze magát, hogy a rendőrségről eljött. A férfi ugyanakkor azt állítja, ha az utcán támadták meg, hogy lehet, hogy nem loptak el tőle semmit. Társai a pécsi kórházban megnézték személyes dolgait, akkor még megvolt a telefonja, az iratai, a pénze. A pénze viszont később eltűnt a kórházban.