Egy rafinált bűnöző kellene az országnak

2011.10.05. 15:45 Módosítva: 2011.10.05. 16:48
A magyar ember mindentől fél, közben valójában még egy gyerek, mondja a társadalomról Dopeman, aki újabban ellenzéki tüntetések vezérszónokaként tűnik fel. Miért áll ki egy rapper, aki azt énekli, hogy megyünk lopni, a rendőrök nyugdíjáért? Miben hasonlít Orbán Viktorra? Kit utál legjobban a magyar politikában? Interjú Dopemannel, jellegéből adódóan egy átlagos MTI-tudósításnál némileg szókimondóbb nyelvezettel.
01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A devizahitelválság pasztellsárga, rózsaszín, törfehér vagy egyenesen terrakotta színű. Takaros kerítés veszi körül, és egészen hasonlít egy amerikai kertvárosra. Egy színes családi házakkal teli utcában járunk, hogy a szombati szakszervezeti tüntetésen az ellenzék új sztárjává vált Pityinger Lászlóval, vagyis Dopemannel beszélgessünk a politikáról. Előzetesen nem is gondoltuk, de ennél jobb helyszínt nem is választhattunk volna. Az utcán falragaszok hívják a bajba jutott hiteleseket lakossági fórumra, és rengeteg házon látni ELADÓ feliratot. Október van, de perzsel a nap, az utcán a szél is a gazdasági válságot fújja.

Dopeman séta közben vidáman elmeséli, hogy hétfőn, Gyurcsány tárgyalása idején kiírta a Facebookra, hogy Gyurcsány már a hűvösön izzad. “Dehogy fogják letartóztatni. Orbánnak hiányozna a kedvenc szexpartnere” - mondja, amikor odaérünk egy kávézóhoz. Igen, egy kávézóhoz, és bárki bármit és képzelne egy rapperrel való találkozásról, az egyetlen fehér por az asztalon a kristálycukor.

Ha máris szóbajött Gyurcsány, maradjunk is nála. Volt egy lemezborítód, amin Orbán és Gyurcsány feje volt célkeresztben. Szombaton szónok voltál egy tüntetésen, ami az előbbi ellen irányult, az utóbbi meg közben ott volt a közönségben. Most akkor hogy van ez?

Nekem mindegy, hogy Orbán vagy Gyurcsány, mind a kettőre rímel a Sátán (vagyis Dopeman egyből egy saját dalszöveg-idézettel kezdi az interjút). Ez egy olyan demonstráció volt, amire bárki eljöhetett. Persze a Facebookon is megjelentek a kommentek, hogy eladtam magam a szocialistáknak, tudod, olyan arcok, akiknek egy kutya a profilképük és nyomják a kampánydumákat. Meg kérdezték, hol voltam 2006-ban. Mondtam, ott álltam mögötted, nem vetted észre? Engem aztán nem lehet részrehajlással vádolni, kritikus vagyok minden oldallal szemben. Még a Jobbikot is ugyanolyan megvetéssel kezelem. Őket se tartom semmivel sem többnek egy kampányfogásnál. Hol van a nagy harciasság, mióta a parlamentben vannak? Ők is az elit részeivé váltak, odaértek a húsosfazékhoz.

De azért azt is látni kell, hogy még mindig a legkarakteresebb arcok azok, akik ott vannak a politika élvonalában. Nincs még két olyan karakteres alak, mint az Orbán meg a Gyurcsány. Ők reprezentálják a legjobban ezt az egészet. Ha szórakoztatóipari szemmel nézem, ennek a filmnek nem véletlenül ők a főszereplői.

Hogyan lett belőled egy szakszervezeti tüntetés vezérszónoka?

Nehogy azt hidd, hogy ezek az arcok gondoltak rám. Kint voltam a sajtószabadságért való tüntetésen is, fel is léptem, de az egy kicsit azért nevetséges rendezvény volt, annak ellenére, hogy a céljaival maximálisan egyetértettem. De azok a fellépők, a hangosítás, meg minden...ilyen igazi amatőr dolog volt. Előtte meg egy bizottság előtt kellett magyaráznom, hogy ki vagyok és mit akarok, elég vicces volt.

Most meg az volt, gondolom, hogy a szervezők már felkértek Jóska-Pistát-mindenkit, de a közszereplők mind be vannak szarva. Rólam meg gondolom azt hitték, hogy egy tahó vagyok, aki meg se tud szólalni. Ismerem az összes skatulyát, amibe belehúznak. És akkor ez az arc, a volt lemezkiadóm igazgatója, akit eléggé aggasztanak a mostani folyamatok, és aki meglátott valami előremutatót Árok Kornélékban, mondta nekik, hogy a Dopemant hívjátok. Így vállaltam el.

Nem volt furcsa neked rendőrökkel és katonákkal együtt tüntetni?

De, elsőre a rendőrök nyugdíja mondjuk zavart, mert a rendőröket nem nagyon szeretem. Aztán belegondoltam, hogy nem biztos, hogy hülyeség. Ha belegondolsz, egy rendőr is csak egy átlag magyar ember, negyven év körül elkezd magas vérnyomása lenni, jönnek az agyvérzések, a Tescóban való zabálás által kialakuló rendellenességek, és ha belegondolsz, hogy ott van egy pisztoly az oldalán és ha hibázik, az sokkal komolyabb következményekkel jár, mint egy közérti eladónál. Az általános célokkal meg tudtam azonosulni. Árok Kornélban pedig éreztem az átütő erőt. nem kellett magyarázni, tudtam, hogy ki ő. Ehhez manapság már kell talentum, hogy át tudjál verekedni egy ilyen sztorit. Azért csak oda tudtak cibálni harmincezer embert.

02

Az egész elit ellen vagy, korábban mégsem voltál ilyen aktív politikailag. Most miért?

Aktív voltam korábban is. Ha arra gondolsz, hogy 2006-ban miért nem voltam ott, azért nem, mert nem láttam mögötte összefogó erőt azon kívül hogy hazudott a Gyurcsány és menjen a picsába. Azóta hányan hazudtak? Azóta a hazugságokat már észre se vesszük.

És most mi az összetartó erő?

Nem lehet a végtelenségig csinálni azt, amit a mostani hatalom. Azért a dinoszaurusz is észrevette előbb-utóbb, hogy már lerágták a fél farkát. Most is kinn voltak sokan, de ennél, meg 2006-nál még sokkal többen és sokkal vadabbul fognak kimenni az utcára, amikor majd visszaveszik a házakat, meg az autókat, meg kikerülnek az emberek a szabadba meg a szar albérletekbe,  a hó végén meg majd nem eszik a gyerek. Akkor ökölbe szorul a kéz. Azért ne felejtsük el, hogy tőlünk pár kilométerre északra, Szlovákiában volt éhséglázadás.

A magyar társadalomban tudat alatt benne van a félelmi reflex. A negyven év kommunizmus, meg a Horthy-rendszer meg ami előtte volt, beleépült a magyarba. Még a fiatalokban is benne van. Ugyanazok a reflexek működnek. Az Orbán-kormány erre játszik rá. A félelem érzetét keltik és az tovább generálja magát. Ez ellen a félelem ellen kell küzdeni, mert a félelem a legjobb árucikk. A magyar ember mindentől fél. A bankoktól, a jövőtől, a politikusoktól, a feleségétől, mindentől. Erre csak rá kell játszani.  A világrend, amiben élünk, válságban van.

A világrendről pont ezt mondja Orbán Viktor is.

Na de nem válaszol rá. Az alapvető probléma, hogy nincs válasz, ezért kezdenek el keménykedni. A hollywoodi filmekből is le lehet vezetni, ha jön egy válság, mindig elkezdenek keménykedni, és egy kis réteg érdekeit védeni. A világrend válságára ne az legyen a válasz, hogy még jobban be kell hajolni.

Az meg nem normális, hogy ha itt valaki valamit gondol, azért félnie kelljen. Sokan úgy gondolkoznak, hogy “ha eljövök a tüntetésre, akkor jövő hónapban lemondják a fellépésemet a városban, aminek fideszes vezetése van, meg nem mehetek az RTL Klubba, aztán rám küldik a médiahatóságot...” így lehet élni? Nézz már meg egy amerikai embert. Egy amerikainak, akik ugye állítólag mekkora gyökerek, próbáld megmondani, hogy republikánus vezetés alatt ne mondja el a demokrata párti véleményét. Akkor Bush alatt be kellett volna dőlnie a szórakoztatóiparnak. Ehhez képest mindenki a demokratáknak kampányolt.

Neked válaszaid is vannak?

Ez az ország bizonyos szempontból nélkülözhetetlen. Ha így nézem, az MSZP a nyolcéves szarakodása alatt többet csinált, mint a Fidesz, mert mégiscsak megcsinálták az M0-ást, ami egy iszonyú fellélegzés a városnak. Magyarország tranzitország és kikerülhetetlen, ez nagyon komoly érték. Ez például egy stratégiai előny, és ha háborúba megyünk, amiről mostanában szokás beszélni, nem árt tisztában lenni az előnyökkel. Meg van még csomó minden más is, de nem akarom játszani a botcsinálta közgazdászt. Egy dolgot nagyon jól mondott Árok Kornél. Hogy magyarázhat bárki a kormányból a munkáról, akik közül sokan életükben egy percet nem dolgoztak, az utóbbi négy évben meg még a parlamentből is kivonulgattak?

Bankadó? Jól hangzik, a tökös magyar gyerek megbassza a bankokat. Mindenki utálja a rendőröket, meg a bankokat, meg a T-Mobilt meg a Vodafone-t. Persze, hát számlát kell neki fizetni. Csak arra nem gondolnak,hogy amikor megadóztatják a bankot, az leveri rajtad a pénzt. A rendőrökkel kibasznak, aztán ki fogja őket megvédeni? Gyurcsányék kurvára nem voltak baloldaliak, a kisvállalkozókat sarcolták meg, most meg már ott tartunk, hogy a kisemberektől nem mernek elvenni pénzt. Hanem azoktól veszik, akik közvetve de ugyanúgy hatással vannak a kisemberek életére.

Mindig az elitet meg  politikusokat okolod mindenért, de mi lesz az egyéni felelősséggel? Hogy az embereknek mégiscsak a saját sorsukat kell a kezükbe venniük?

A magyar társadalom másik nagy baja, hogy gyerek. Ezek nagy gyerekek, ezt használják ki a vezetők.  A rendszerváltás utáni vadkapitalizmusban csak az tudott megmaradni, aki farkas volt. A bárányok meg még mindig nem tanulták meg, hogyan kell felnőttként élni. És azért sem tanulták meg, mert nincs ehhez háttér. Nincs a munkának értéke.

03

De azt akarod mondani, hogy a vezetők csak olyanok, mint mi? Igen, olyanok. Nem vagyunk jók mi sem, se másokhoz, se magunkhoz. A változást viszont egy vezető tudná elindítani, hogy a pszichológiai meg egyéb folyamatok el tudjanak indulni és átértékelődjenek a dolgok. Az embereket például meg kellene tanítani az előtakarékosságra, nem elvenni a pénzüket.

A tömegeket egyre könnyebb és egyszerűbb meggyőzni. Minimális manipulatív képességgel percek alatt a magad oldalára tudod állítani a tömegeket. Ha valakiben van rocksztári véna, bármit elérhet. Bár én azt mondtam a színpadon is szombaton, amit gondolok, meg amit most neked, ott jöttem rá erre. Ha Orbán Viktor ezt tudja elérni, mit csinálhatnék én fél év gyakorlás után? Kirobbanthatnám a harmadik világháborút.

És van ilyen ambíciód?

Nem tudom, mi lehetne az én szerepem. Azokban a rendszerekben, amiket én hoztam létre, mindig vezető voltam, de nem biztos, hogy nekem ilyen szerepet kell vállalnom. A mostani tüntetés meg a Szolidaritás is arra lehet jó, hogy felhívja a figyelmet valamire. Ahogy a tüntetésen is mondtam, a legfontosabb emberi találmány a kérdés. A demokráciában az emberek joga, hogy négyévente megválasztjuk az újabb vérszívót, amúgy meg véleményt gyakorolhatunk. Magyarországon az számít veszélyes meg kellemetlen fickónak, aki kérdez és minden afelé hat, hogy ne kérdezzenek.

Arra, ahogy a politikáról gondolkodsz, kik hatottak leginkább?

Martin Luther King, Malcolm X például. Akik szerintem a legnagyobb politikusok, azok a Cosa Nostra aranykorának maffiafőnökei. Carlo Gambino, Lucky Luciano, Bernando Provenzano, akit nemrég fogtak el. Szerintem az országot olyan embereknek kéne irányítani, akik valamit maguk építettek fel a nulláról.

(Ekkor Dopeman öccse, a Kicsi Dope művésznevű Pityinger Péter, aki időközben megérkezett a kávézóba, közbeszól: Jó, most csak viccel.)

Nem viccelek. Egy rafinált bűnöző sokat tudna tenni az országért. (Na de Laci, most is olyanok vannak hatalmon, szól közbe ismét Kicsi Dope.) Ez most más, másfajta bűnözők ezek. De oké, akkor idézőjelben mondom, és legyenek vállalkozók, akik hátszél nélkül lettek sikeres emberek.

Kit utálsz legjobban a magyar politikában?

Szijjártót. Van egy számom az új lemezen, aminek az a refrénje, hogy "Ezt a refrént loptam". Ahhoz használtam nyilatkozatokat Kádártól Orbánig, és neki is megnéztem sok nyilatkozatát. Kriminális. Tudom, hogy nem vezető, csak egy hasbeszélő bábú, de mégis, hogy juthat ilyen pozícióba ilyen képességű ember? Egy politikus legalább hazudni tudna rendesen.

Ha mégis befutnál politikai pályán, melyik lenne jobb himnusz, a Lopni, vagy a Megbaszlak?

Egyik sem. Ami nagyon fontos dalom, az a Mit érez Jézus? című szám, inkább az.

Azért ezt a kettőt talán többen énekelnék.

Persze. A pályámat is a többség egyszerűen és felületesen ítéli meg. Az olyan dalok, amik szlogenekké válhatnak, vagy épp nyersebbek, könnyebben jutnak el az emberekhez.