Orbán: Imbolygunk a végeláthatatlan válságban

2011.10.07. 19:10
Megtépázott takaró, a kidurrant léggömb foszlányaiba kapaszkodó svihákok és Wass Albert is előkerült a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének parlamenti konferenciáján, amelyen Orbán Viktor is részt vett. Kiderült, a keresztény értelmiségiek kedvence Hoffmann Rózsa, Budai Gyula pedig lefogyott a nagy elszámoltatásban.

Az ország hajója végeláthatatlan válságban imbolyog, és csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér. A takarót azonban egyre rövidebbre szaggatják a nemzetközi vizekről érkező inflációs hullámok, amelyek érdekes módon még sose sodortak kincsesládát az ország hajójának fedélzetére.

D SOS201111007056
Fotó: Soós Lajos

Orbán Viktornak péntek délután lehetősége nyílt a szokásos parlamenti vitáknál némileg hosszabban és még barátibb környezetben elmagyaráznia, mit gondol az ország átalakításáról, így még egy ilyen többszörösen összetett szókép is belefért. Keresztény értelmiségiekkel telt meg a parlamenti felsőházi nagyterme, itt tartott konferenciát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), olyan prominens vendégekkel, mint Orbán Viktor, Budai Gyula, Kövér László vagy Hoffmann Rózsa. A téma az igazságosság volt.

Bomlik a hit

Orbán arról is beszélt, szellemi válság dúl az egész bolygón, bomlik a hit, a család, az erkölcs és a társadalom, ezt olyan konkrét esetekben is látjuk, mint az iszapkatasztrófa vagy a devizahitelesek megsegítésének akadályozása.

Orbán szerint tisztázni kell azt is, kik vagyunk mi, az pedig biztos pont, hogy keresztények vagyunk. A kereszténység értelmezése szerint a cselekvés kultúrája, biztosan nem olyan kultúra, amiben a “köldökünket bámuljuk, és várjuk a megvilágosodást”.

Foszlányokba kapaszkodnak

A mostani válság alapja pedig Orbán szerint, hogy kicsúszott egy fontos összetevő a civilizációnk alapjaiból, a cselekvés megbecsülése, jött helyette a spekulálás, a fedezetlen kölcsönök, a munka nélküli gyarapodás utópiája. A Lehman Brothers csődjével azonban a bankárok és a hitelek korszaka véget ért, mondta Orbán, bár azóta még sokan kapaszkodnak a kipukkadt léggömb foszlányaiba. Ideje azonban, hogy ismét a szorgalmas embereket becsüljék meg, ne a svihákokat.

D SOS201111007052

Orbán szerint a magyar nép megint kicsit hamarabb hallotta meg az idők szavát, mint a többiek, ebből lett a kétharmad, így pedig új országot lehet építeni, és helyre lehet állítani a munka becsületét. Most már senki sem lökheti vissza az országot a görögök útjára. 2011 az átszervezés éve, jövőre pedig elrugaszkodunk Orbán szerint, amihez a keresztény értelmiségiek segítségét is kérte.

Lefogyott az elszámoltatásban

A második előadás Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosé volt, amit Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke rendkívül kedélyesen vezetett fel, aggódva, hogy Budai lefogott az emberfeletti munkában, közben kicsit elégedetlenkedve, hogy az elszámoltatás eddig nem volt eléggé gyümölcsöző.

Budai nem is igyekezett kibújni a válasz alól, elsorolta, milyen ügyekben zajlik az elszámoltatás és biztosított mindenkit, a kormány nem áll meg a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány által elkövetett gazdasági visszaélések kivizsgálásának, vagyis az elszámoltatásnak az útján.

D SOS20111007070

Sokszor kérdezték tőle, mi a különbség közte és Keller László (szocialista közénzügyi államtitkár) között. Ezen saját bevallása szerint régebben megsértődött, de rájött, megsértődni nem valami keresztyén dolog, ezért inkább mindig elmagyarázza, Keller semmilyen törvénytelenséget nem tudott az Orbán-kormányra bizonyítani, ő viszont sorban hozza az ügyeket.

A Sukoró-ügyhöz érve arra, hogy Gyurcsány Ferenc szerint ez koncepciós per, azt mondta, kérdezze meg inkább anyósát, Apró Piroskát, hogy mi a koncepciós per.

Megnyugtatott ugyanakkor mindenkit, nincs egyedül, már csak azért sem, amit Wass Alberttől idézett: csak akkor nem vagy magányos, ha jó ügyet védsz. Osztie Zoltán sietett is megnyugtatni, hogy tudja ő, hogy sokat dolgozik, bárcsak az igazságszolgáltatás is dolgozna ugyanilyen jól.

A templom és az iskola

Egy nagyváradi beszédről érkezett egyenesen a konferenciára Hoffman Rózsa, Osztie Zoltán elmondása szerint a keresztény értelmiségiek szívének legkedvesebb politikus. Hoffmann szerint akkor csorbult ki a világ, amikor a jog és ez erkölcs elváltak egymástól - elmesélte, őt megrázta, amikor még a Tocsik-ügyben arról beszélt valaki, egy bizonyos cselekmény jogszerű volt, de nem erkölcsös. Szerinte templom és az oktatás feladata, hogy ezt az egyensúlyt helyreállítása.

D SOS20111007072