Fűtés nélküli iskolában tanulnak Gyömrőn

2011.10.11. 11:34 Módosítva: 2011.10.11. 11:42
A megyei önkormányzat tartozása miatt fűtés és melegvíz nélkül maradtak egy gyömrői iskola diákjai. A polgármester úgy tudja, a megyeháza egy körlevélben hírzárlatra kötelezte az intézményvezetőket.

A Teleki Kastélyban működő általános iskolában fűtetlen tantermekben tanulnak a gyömrői diákok. Az intézményben májusban kikapcsolták a gázt, mivel az intézmény fenntartója, Pest Megye Önkormányzata nem fizette a gázszámlát.

Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) tájékoztatása szerint az egyik szülő jelzéséből szereztek tudomást arról, hogy hidegek a radiátorok az intézményben, ahol – úgyis mint a helyi polgárvédelmi szolgálat parancsnoka – azonnali bejárást tartott a szervezet tagjaival. A tantermekben és a kollégiumi szobákban napközben 15–19, míg a folyosókon csupán 13 fokot mértek – tette hozzá a polgármester.

Az épületekben meleg víz sincs. A gyerekek elmondása szerint éjjel még hidegebb van, és csupán lavórban, hideg vízzel tudnak
mosakodni. A súlyos helyzet 174 tanulót érint, akik közül 50 kollégista.

A polgármester úgy tudja, a megyeháza egy körlevélben hírzárlatra kötelezte az intézményvezetőket.

Átmeneti megoldások

Gyömrő önkormányzata több átmeneti intézkedést is hozott a lehetetlen helyzet rendezésére. Az iskolai oktatást délelőtt délutáni beosztással a városi iskoláikban biztosítják, zuhanyozni szintén ezen iskolák tornatermeiben lehet majd. A buszozás is ingyenes lesz a gyerekeknek. A kollégiumi szobák fűtését elektromos fűtőtestekkel biztosítják.

Több szervezet máris felajánlott olajradiátorokat, de a helyi lakosságot is segítségre kérik – fűzte hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy délelőttönként különféle programokkal igyekeznek kitölteni a diákok szabadidejét. Információja szerint az iskola és kollégium gázdíjtartozása körülbelül 2 millió forint; amit a fenntartó megyei önkormányzat nem fizetett ki a Tigáznak.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke elmondta: nincs érdemi információja arról, hogy milyen módon és mikor gondoskodnak a gyömrői intézmény gázszolgáltatásának visszaállításáról, de tárgyalásban állnak a Tigázzal. Hozzátette: nem tud olyan körlevélről, amely hírzárlatra kötelezné az intézményvezetőket.


Pest megye összesen 130 millió forinttal tartozik több gázszolgáltatónak, az adósság több mint egy tucat iskolát is érint – tette hozzá a sajtófőnök, aki szerint megnyugtató megoldást az intézmények átadás-átvétele hozhat.