Orbán október 23-án ünneplés helyett csúcstalálkozóra mehet

2011.10.12. 12:34
Sürgős és fontos külföldi elfoglaltsága akadt október 23-ra Orbán Viktornak, aki így kénytelen lehet kihagyni a Fidesz mitológiájában fontos 2006. október 23-i oszlatás ötödik évfordulóját az Astoriánál. Az Európai Bizottság a magyar kormány beleegyezésével ugyanis a magyar nemzeti ünnep napjára halasztotta az eredetileg október 17-re tervezett EU-csúcsot.

Az Astoria helyett minden bizonnyal Brüsszelben tölti majd október 23-át Orbán Viktor miniszterelnök, írja a hvg.hu. A magyar nemzeti ünnep napján tartják ugyanis Belgium fővárosában az Európai Unió vezetőinek soros csúcstalálkozóját, az Európai Tanács szóvivője szerint a magyar fél beleegyezésével.

Így október 23-án, a Fidesz mitológiájában jelentős zavargások ötödik évfordulóján Orbán Viktor valószínűleg nem lesz ott a megemlékezők között az Astoriánál, ahol 2006. október 23-án a szélsőséges zavargókat oszlató rendőrök a fideszes nagygyűlésről távozókkal is összetűzésbe kerültek, például Révész Máriusz képviselőt is súlyosan bántalmazták.

A hvg.hu egyelőre hiába kereste a miniszterelnökséget, még nem kapott választ arra a kérdésre, hogy Orbán a hazai ünnepet, vagy az európai csúcstalálkozót választja.

Az európai csúcstalálkozót eredetileg október 17-én tartották volna, de egy héttel elhalasztották, hogy több idő legyen véglegesíteni az euróövezeti- és szuverénadosság-válsággal kapcsolatos stratégiát. A halasztásról az összes európai kormány véleményét kikérték és beleegyezését megkapták.

A hvg.hu szerint nem egyedi, hogy az uniós csúcs egy tagállam nemzeti ünnepére essen, a legutóbbi, július 21-i csúcstalálkozó például a belga fóggetlenség napjára esett. Ez amúgy szervezési nehézséget is jelentett, mert nehezebb volt kellő számú rendőrt előteremteni a csúcs biztosítására.