Öt éve történt az olaszliszkai lincselés

2011.10.14. 16:41

Szombaton, október 15-én lesz az ötödik évfordulója a kétezres évek egyik legmegrázóbb magyarországi bűncselekményének, az olaszliszkai lincselésnek.

Szögi Lajos vasárnap délután négy óra tájban elütött  egy kislányt, Horváth Kittyt az olaszliszkai cigánytelepen átvezető úton - írta 2006. október 16-án az Index.  A baleset után az utcára sereglő család tagjai kirángatták a férfit a kocsiból, és verni kezdték. Mindennek szemtanúja volt a 44 éves tiszavasvári pedagógus 14 illetve 5 éves lánya is.

2006 októberében, a lincselés helyszíne
2006 októberében, a lincselés helyszíne
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MTV-nek nyilatkozó szemtanú szerint a férfi utolsó erejével azért könyörgött, hogy a lányait ne bántsák. A gyerekeket is halálosan megfenyegették, de ők végül el tudtak menekülni, és egy közeli házban rejtőztek el. A tettesek puszta kézzel oltották ki a tanár életét, a sátoraljaújhelyi mentőszolgálat vezetője szerint Szögi Lajos fejsérüléseibe halt bele. Ahogy az később kiderült, az elütött kislány csak nyolc napon belül gyógyuló zúzódásokat szerzett.

Olaszliszka azzal a nappal a brutális bűncselekmény és, mivel az elkövetők cigányok voltak,. a magyarországi társadalmi-etnikai feszültségek szinonimája lett. A bűncselekmény első évfordulóján rendezett megemlékezésen az IndexVideó az alábbi riportot forgatta:

A nehézkes és hosszadalmas nyomozás végén nyolc embert vádoltak meg és állítottak bíróság elé 2008 januárjában különös kegyetlenséggel, részben társtettesként, részben felbujtóként elkövetett emberölés miatt.

2006 novembere: a helyszínen állított emlékmű
2006 novembere: a helyszínen állított emlékmű
Fotó: Szémann Tamás

Az első fokon eljáró Borsod Megyei Bíróság másfél év, és több helyszíni tárgyalás után hozott ítéletet 2009. május 29-én. A bíróság nem jogerős határozatában életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat, a kislány apját, azzal a feltétellel, hogy a férfi legkorábban csak harminc év múlva szabadulhat, mert különösen veszélyes a társadalomra. Öt vádlott első fokon 15 év fegyházbüntetést kapott (az első-, a harmad-, az ötöd-, a hatod-, és a hetedrendű vádlott), köztük a kislány anyja - felbújtóként - és egyik bátyja. A két fiatalkorú (negyed-, illetve nyolcadrendű) vádlottra - így a kislány másik bátyjára - 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

Másodfokon három vádlott esetében súlyosbította a Debreceni Ítélőtábla az olaszliszkai lincselők büntetését, részben helyet adva a fellebbviteli ügyészség indítványának. A nyolc vádlottból hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak.

A tárgyalás végén az életfogytiglani börtönre ítélt Horváth Dezső, Kitty apja bocsánatot kért.

Az ötödik évfordulón is több megemlékezést rendeznek.  Péntek délután a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplán megyei szervezete emlékezik fáklyás felvonulással Olaszliszkán. Szomat reggel pedig emléktúra lesz Szögi Lajos emlékére szintén Olaszliszkán, a meggyilkolt tanár sírjának megkoszorúzásával.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport