Szigorítják a büntetőtörvénykönyvet

2011.10.14. 20:47 Módosítva: 2011.10.14. 21:34

Benyújtotta a büntetőtörvénykönyvet szigorító módosító javaslatait az igazságügyi minisztérium. A jövőben nem évülhetnének el az emberölés súlyosan minősített esetei, így a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, rablógyilkosság, a 14 éven aluli gyermek megölése vagy a hivatalos személy vagy annak védelmére kelő megölése.

A tervezet szerint kizárhatják a feltételes szabadságra bocsátását azoknak, akik személy vagy dolog elleni erőszakot követnek el, az alkotmányos rend megdöntésére törekednek, a polgári lakosság ellen követnek el erőszakot, de azok is, akik megsértik a nemzetközi haditörvényeket. Az emberrablók vagy az el nem évülő emberölések elkövetőitől, az emberkereskedőktől, a terroristáktól és a zendülőktől, valamint a harckészültséget veszélyeztetőktől is megvonható a feltételes szabadság.

Börtönnel sújthatóvá tennék, ha valaki külföldi feketemunkást foglalkoztat tartósan, vagy nagyszámú külföldi feketemunkást egyidejűleg. Szigorítják a pedagógusokra támadók büntetési tételeit is.

A vesztegetési bűncselekményeknél korlátlanul enyhíthető azoknak az elkövetőknek a büntetése, akik maguk leplezik le a vesztegetést és együttműködnek annak feltárásában a hatóságokkal. Bevezetik viszont a befolyás vásárlása tényállását, ami a legsúlyosabb esetben három év szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne.

A javaslat szerint kettőről öt évre emelik a könyvelési bizonylatolási kötelezettség megszegését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport