Szupersebességgel csinálnak helyet Navracsics egyetemének

2011.10.14. 09:31
A Ludovikába költöztették volna Navracsics egyetemét, de kiderült, ott van már egy múzeum. Most építenek egy új, 35 ezer négyzetméteres épületet az Orczy kertben, hogy legyen hely a Közszolgálati egyetemnek, amelynek egyetlen pontja biztos: hogy a héten megszavazták, 2012 januárjában indulnia kell. Most már csak a valóságnak kell alkalmazkodnia az Országgyűléshez.

Mégsem kell teljesen elköltöznie a Természettudományi Múzeumnak, amelynek jövője a Navracsics Tibor javaslatára alapított Közszolgálati Egyetem miatt vált bizonytalanná. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az intézményt a Ludovika épületébe költöztette volna, amelynek egy részében évtizedek óta működik a Természettudományi Múzeum.

A Ludovika épülete
A Ludovika épülete
Fotó: Manek Attila

Egy ideig ellentmondó hírek érkeztek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM), miszerint: a: múzeumnak sürgősen költöznie kell, b: csak részben kell költöznie, c: kap egy új épületet at 56-osok terén, vagy valahol az Andrássy úton.

A KIM most megerősítette értesüléseinket, miszerint a múzeumnak a jelenlegi mellé terveznek új épületet, és csak részben kell kiköltöznie a Ludovikából.

„A tervek szerint az új épület, amely a Ludovika főépületének és az ezzel összekötött Lovarda épületegyüttesének meghosszabbításaként épül majd fel, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) számára egységes és hosszú távú elhelyezést biztosítana.” – válaszolta kérdésünkre a KIM. Az új konstrukcióban az MTM a Ludovika épületkomplexumában a jelenleg is használt Lovardát kiállításra, a főépület föld alatti szintjeit pedig gyűjteményi funkciókra használná.

Új múzeum lesz az Orczy kertben?

„Elfogadható megoldás született” – kommentálta értesülésünket a múzeum igazgatója, Matskási István, aki azt is megemlítette: ahogy a viharos történet eddigi fordulatairól sem tájékoztatták, úgy most is csak közvetett jelekből értesült a döntésről. Mérnökök érkeztek a múzeum tereinek felmérésére, továbbá tudomására jutott, hatástanulmány készült az új múzeumépülettel kapcsolatban.

A Ludovika épületéből a legfrissebb tervek szerint viszont nem kell kiköltöztetni az üvegkupolás közönségforgalmi és kiállítóteret, tehát a látogatók által ismert részeket. Maradhatnak az ezek alatt kialakított raktárak is. Így mégsem megy teljesen kárba az a hárommilliárd forintnyi költségvetési pénz, amelyet ezek felújítására fordítottak 2004-ig.

Az Orczy-kert és környéke
Az Orczy-kert és környéke
Fotó: H. Szabó Sándor

A Természettudományi jelentős gyűjteményeket befogadó raktárakkal és kutatólaboratóriumokkal is rendelkezik Ezeknek menniük kell, befogadásukra pedig új múzeumépületet húznának fel az Orczy kertben. Az igazgató szeretné, ha ide költöznének azok az egységek is, amelyek most a város más részeiben működnek.

A terv jelentős, a konkrétum kevés, a pénz kérdéses

A kormány igen elkötelezett Navracsics ötlete mellett, mivel csak a Természettudományi helyzetének rendezése 10-30 milliárd forintba kerülhet, és az egyetem kialakításának és elindításának költsége még ezen felül jön.

A múzeumigazgató szerint az új épületnek nagyjából 35 ezer négyzetméteresnek kell lennie. A terv léptékének érzékeltetésére megemlítjük, hogy a régi épületből a költözés után a jelenlegi 41 ezer helyett csupán 10 ezer négyzetméternyi teret foglalna majd el a múzeum. Ráadásul nem egyszerű múzeum építéséről van szó: a Természettudományiban aktív kutatómunka folyik, így inkább speciális kutatóintézetre van szükség, amely képes befogadni például a jelenleg a Ludovikában működő, DNS-vizsgálatok végzésére alkalmas laborokat is.

Az alapján, hogy a kormány minimum 10 milliárdot szán az Andrássy negyed nevű kulturális beruházásának múzeumára, itt nagyjából kétszeres költséggel, tehát 20 milliárdos beruházással kell számolni. (Szakértői becslések az Andrássy negyed egyetlen múzeumának árát is inkább 20 milliárdra teszik, tehát a Természettudományi is jóval drágább lehet.) Az egyetem kialakítására és beindítására szükséges összegeket pedig még ezen felül kell előteremtenie a kormánynak.

Az új egyetem tervével kapcsolatban nem csak az aktuális gazdasági helyzetben irreálisnak tűnő költségek ébresztenek kétségek, hanem a projekt ütemezése is. A KIM feszes ütemterve ugyanis nem változott: az Országgyűlés a héten szavazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012. január 1-i elindításáról.

Bármit jelentsen is ez, annyi biztos, nincs sok idő arra, hogy pályázatot írjanak ki az ország egyik jelentős beruházásának megtervezésére, kivitelezésére, azt elbírálják, a speciális épületet felépítsék majd ide beköltözzön a múzeum. Ezzel párhuzamosan pedig felújítsák a Ludovika sok tízezer négyzetméteres tereit.

Forrás: Civertan legifoto.com
Forrás: Civertan
legifoto.com

Mindeközben csupán egyetlen részfeladat, a gyűjtemények becsomagolás egy évet venne igénybe, mondta korábban lapunknak Matskási István.

A részletekről a minisztérium annyit mondott: „Az ütemezés, a költségek és az építészeti kérdések jelenleg tervezés alatt vannak.”