Mától fogva nem romák, hanem rendőrök

2011.10.14. 15:13

Hetvenöt roma fiatal lépett be rendőrség állományába jelentette be a Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke által tartott közös beiktató ünnepséggel egybekötött sajtótájékozatón.

1996-ban már elkezdődött egy országos ösztöndíj program a roma fiatalok felzárkóztatására, mondta Pintér Sándor belügyminiszter, akkori országos rendörfőkapitány, de ez később lelassult. A kormány ennek fog új irányt szabni, 75 ösztöndíjas számára biztosít lehetőséget rendőrképzésre, folytatta Pintér. A 75 fiatallal a 2010/2011-es tanévre kötöttek szerződést. Az ösztöndíjasok mellett további támogatási programot biztosítanak érettségizett és diplomás romáknak. Az érettségizett fiatalok két év múlva lehetnek rendőr tiszt-helyettesek, a diplomások pedig közalkalmazotti státuszba kerülnek, ahol egy év átképzés után rendőrtisztek lehetnek.

Van olyan probléma amit csak azok tudnak megérteni és elvégezni, aki abból vagy hasonló közegből érkeztek. Pintér hozzátette, hogy mától az itt jelenlévő 75 ember nem roma, hanem rendőr, és ezt ne felejtsék el a későbbiekben sem.

Farkas Flórián hangsúlyozta, hogy a jelenlévők nem azért vannak itt, mert cigányok, hanem mert alkalmasak. A cigány embereknek a társadalom minden területén ott kell lenniük és képviseltetniük kell magukat. Fontos még az utánpótlás-képzés, a tábor szervezés és a folyamatos kapcsolat-tartás a programban részt vevőkkel, zárta Farkas.

Balog Zoltán államtitkár szerint akkor lesz sikeres a roma integráció, amikor természetes lesz ha lesznek roma orvosok, jogászok, rendőrök. Az integrációnak két fontos eleme van, az egyik, hogy a romák benne legyenek a rendszerben, a másik, hogy meg legyen a bizalom a többségi társadalom felől. Ez még messze van, mondta Balog és hozzátette, hogy az itt jelenlévőknek úttörőknek kell lenniük. Ez nehéz lesz, de meglesz a jutalma. A jutalom az lesz, hogy jönni fognak majd következő roma  generációk, akik a mostani fiatalok hatására fogják választani a rendőri hivatást, mondta Balog.