Hétfőn megszorongatják az uzsorásokat

2011.10.16. 17:18
Bár egyre nagyobb a nyomás a parlamenten az év végéig elfogadandó harminc kétharmados törvény miatt, az elmúlt másfél hónapra jellemző komótos tempóban folytatódik a héten is a törvényalkotás. Két jogszabályt fogadhatnak el, szigorítják az uzsora megítélését, és megkönnyítik a termelői piacok létét. Szerdán vitanapot tartanak a nők közéleti szerepvállalásáról.

A bűnözéssel szembeni kemény fellépés jegyében telik majd a héten a parlament ülésszaka. Hétfőn elfogadhatják az uzsorával összefüggő törvénymódosításokat, kedden pedig megkezdik az új szabálysértési törvény tárgyalását. A rövid teaser után jöjjenek a várható események, időrendben.

Hétfőn a szokásos menetrend szerint napirend előtti felszólalásokkal kezdünk, de hogy melyekkel, azt majd csak közvetítésünk elején tudjuk közölni, most még nem érhető el a lista. Ezután az interpellációk, kérdések, azonnali kérdések következnek olyan izgalmas felvetésekkel, mint hogy hányszor fog még adót emelni a kormány, mit tesz a fiatalok elvesztése ellen, és titok-e, hogyan kívánja korlátozni az önkörmányzatok kötvénykibocsátását. Az azonnali kérdéseknél a héten nem számítunk rá, hogy Orbán Viktor kérdésekre válaszolna, mert ezt három hete megtette, így leghamarabb a jövő héten kényszerül válaszadásra.

Szigetvár lesz hősies

A tényleges munkavégzés során elsőként a Gazdasági Versenyhivatal 2010-es beszámolóját fogadják el, majd kihirdetik a horvátokkal kötött energiaellátás-biztonsági államközi megállapodást, és a leghősiesebb város címét adományozzák Szigetvárnak – a szocialisták ugyanezt a címet Egernek szánták, de javaslatukat a kormánytöbbség nem vette tárgysorozatba.

Hétfőn fogadják el a büntetőtörvénykönyv uzsorával összefüggő szigorítását, amelynek lényege, hogy míg régebben az uzsora alapesetének meghatározásában szerepelt az üzletszerűség követelménye, ez most már a minősített esethez tartozik, így az üzletszerűség bizonyítása nélkül is három évre büntethető az, aki aránytalan ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt.

Ha nem akarja senki módosítani a javaslatot, elfogadhatják még Font Sándornak a kereskedelemről szóló törvénymódosítását is, melynek értelmében Budapesten minden piac termelői piacnak minősülne, vidéken pedig azok, amelyek a termelő lakhelyétől legfeljebb húsz kilométerre vannak. Ezeket a piacokat könnyített feltételekkel tarthatják a vásározók.

Bővül az adónyomozók jogköre

Más törvényt a héten az eredeti napirend szerint nem is fogadnak el, ez persze bármikor változhat, a kormánypártok képviselői nem egyszer nyújtottak be az ülés kezdete előtt a házszabálytól való eltéréssel tövényjavaslatot, amit aznap estére már meg is szavaztak. A napirend szerint azonban hétfőn csak az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényjavaslat módosító indítványairól dönthetnek még.

Lefolytatják viszont a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló tavalyi törvény módosításának részletes vitáját. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslata alapján több ponton átírják az alig egyéves törvényt, összehangolják például az új hivatal alá összevont hivatásos állományú pénzügyőrökre és civil kormányalkalmazottakra vonatkozó szabályokat. Ennél fontosabb, hogy jelentősen bővitik a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók intézkedési jogkörét és az általuk alkalmazható kényszerítő intézkedések szabályait. A törvényjavaslat indoklása szerint összhangba hozzák a pénzügyőrökre vonatkozó szabályokat a rendőrségi törvény előírásaival.

Jaj a hajléktalanoknak

A héten a parlament elé kerülő törvényjavaslatok közül a legfontosabb a szabálysértési törvény módosításáról szóló javaslat, amely alapján elzárással sújthatnák a "közterületen életvitelszerűen tartózkodókat", azaz a hajléktalanokat, ha és amennyiben másodjára - "ismételten" - megszegi az ezt tiltó szabálysértési előírásokat. A törvénymódosítás ellen délután öt órától tüntet a Város mindenkié csoport.

Hétfőn emellett kisebb súlyú törvények általános vitáját folytatják le, például az ORTT és jogutódja, az NMHH 2010. évi beszámolóját, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását, amely tisztázná, hogy az oktató-nevelő munkát végző, egyben magasabb vezetői beosztásban dolgozó közalkalmazottakat csak az egyik pótszabadság illetné meg. Kedden tárgyalják az agrárgazdaság és a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló beszámolókat is.

A héten szerdán is lesz ülésnap, sőt, vitanap. Az elempés Ertsey Katalin kezdeményezésére a képviselők 5 óra 20 perces időkeretben a nők közéleti, politikai részvételének erősítéséről vitázhatnak majd.