Újabb képviselője van a Fidesznek a parlamentben

2011.10.16. 19:00 Módosítva: 2011.10.16. 19:01

A fideszes Bodó Sándor nyerte 51 százalékkal a másodszorra kiírt püspökladányi időközi országgyűlési választás második fordulóját, ezzel országgyűlési képviselői mandátumot szerzett. Interjút a győztessel itt olvashat>>>

Második lett a jobbikos Rigán István 33 százalékkal, harmadik helyen a szocialista, egyben a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció Platform színeiben politizáló Bangóné Borbély Ildikó végzett 14 százalékkal.

Negyedik a Szociális Unió (Szili Katalin pártja) színeiben induló Bányász Róbert lett 1 százalékkal. (Bányász 102 szavazatot kapott, miközben a jelöltállításhoz 750 ajánlószelvényre volt szükség. Elsőként éppen ő adta le a szelvényeket.)

A független Galyas István az első fordulóban visszalépett, az LMP az először kiírt, de érvénytelen időközi választáson még indított jelöltet, most nem.

A szavazásra jogosultak 20 százaléka ment el, hogy a tavasszal autóbalesetben elhunyt fideszes Arnóth Sándor országgyűlési képviselő utódjára szavazzon a püspökladányi választókerületben.

A részvételi aránynak immár különösebb jelentősége nincs, mivel a parlament nyári döntése szerint a második fordulóban az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, vagyis megszűnt a 25 százalékos részvételi küszöb. (Az első fordulóban továbbra is érvényben van az 50 százalékos részvételi küszöb.)

A részvételi küszöb miatt lett érvénytelen az előző, júniusra kiírt püspökladányi időközi választás, akkor a második fordulóban 23,14 százalékos volt a részvétel.

Két héttel ezelőtt a Fidesz-KDNP jelöltje, Bodó Sándor 49 százalékot szerzett, a második helyen a jobbikos Rigán István végzett 29 százalékkal. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó 16 százalékot kapott, a független Galyas István 3,5, a Szociális Unió színeiben induló Bányász Róbert 2 százalékkal végzett.

Bodó Sándor (Fidesz-KDNP)
Bodó Sándor (Fidesz-KDNP)

A nyári érvénytelen választás második fordulójához képest két héttel ezelőtt a Fidesz 12 százalékot vesztett, a Jobbik 5-öt, míg az MSZP 6 százalékot nyert.

A püspökladányi választókörzet a rendszerváltás után kimondottan balos körzetnek számított. 1990-ben az MSZP mindössze két egyéni választkókörzetben nyert, a püspökladányi volt az egyik, amit Szűrös Mátyás, a köztársaság ideiglenes elnöke hozott a pártjának, csakúgy, mint 1994-ben.

1998-ban és 2002-ben a fideszes Arnóth Sándor nyert, majd 2006-ban az MSZP-s Csontos János visszavágott. 2010-ben megint Arnóth nyert, Csontos pedig még a jobbikos jelölt is megelőzte.

És még egy érdekes adat: az MSZP 2000. április 16. óta nem nyert időközi választást, pedig azóta tucatnyit rendeztek. Akkor Székesfehérváron verte meg Molnár Albert a fideszes Mikó Pétert.

Bóli Ildikó és Juhász József is örülhet

Bóli Ildikó korábbi független alpolgármester nyerte az időközi polgármester-választást a baranyai Kisherenden, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották vasárnap.

Újraválasztották a polgármestert Héderváron. A Győr-Moson-Sopron megyei településen vasárnap tartott időközi választáson Juhász József 382, eddigi helyettese, Szilágyi Dániel 224 voksot kapott; mindketten független jelöltként indultak a megmérettetésen.

Abaújszolnokon ismét Gönczi Gábornét választották polgármesternek. A választást azért kellett kiírni, mert a testület - amiben a független polgármester folyton kisebbségbe került - feloszlatta önmagát. A polgármesteri tisztségért hat független jelölt indult, a legtöbb voksot, 32-t Göncziné szerezte meg. A névjegyzékben 110-en szerepeltek. A szavazáson megválasztották a négytagú képviselő-testületet is.

(MTI)