Titokban döntöttek a devizafalu-pályázatról

2011.10.19. 09:05
Kihirdették az Ócsára tervezett, bedőlt devizahiteleseket befogadó telep beépítési pályázatának nyertesét, de a legfrissebb hírek szerint esélyes, hogy a kormány visszavonulót fúj.

A soproni Archidea K+K Területrendezési és Építészeti Bt. nyerte meg az ócsai bedőlthiteles-telep beépítési és környezetalakítási javaslatára kiírt ötletpályázatot. Szinte a teljes média kizárásával, titokban hirdették ki a nyertest - írta a Pénzcentrum.hu mai cikkében. A portál szerint a kormány terve, hogy a beruházás végeredménye egy mintaértékű lakóegyüttes legyen aligha fog megvalósulni.

"A nyertes pályamű a bedőlt devizahitelesek otthonait virágszirmokként történő felfűzésével példa értékűen oldotta meg" - olvasható az ötletpályázat bírálatáról szóló zárójelentésben. A terület középpontjában elhelyezett kör alakú közparkot a hossz és keresztirányú, valamint átlós tengelyek mentén telepített intézményi épületek és azok kertjei egészítik ki szabályos négyszöggé, hangsúlyozva ezzel a településrész központjához kapcsolódó lakóterületek egyenrangúságát - írja a Pénzcentrum.

A továbbtervezésre vonatkozó ajánlás három életmód-modellt határoz meg: A külső (budapesti) munkahellyel rendelkező bérlők, akik saját telkükön csak kiegészítő jövedelemforrásként konyhakertet művelnek és gyümölcsöt termelnek, esetleges kisállat-tartással kiegészülve. A részben piacra termelő bérlők, akik saját telkükön kívül közösen, vagy egyénileg bérelve további kertterületet művelnek meg. Végül pedig a piacra termelő bérlők, akik további szántók, legelők bérlésével állítanak elő terményt vagy takarmányt, illetve nagyállat-tartást is megvalósító kisgazdaságot-kisszövetkezetet működtetnek.

Visszavonuló?

A kormány Ócsával kapcsolatos kommunikációja során  többször hangoztatta, a családoknak alacsony rezsijű házakat építenének, erre azonban a Pénzcentrum.hu számításai szerint aligha elegendő a kormány által előirányzott mintegy 5-6 milliárd forint. "A 150 ezer forintos fajlagos négyzetméterenkénti költség, a teljes mértékben energiatakarékos házak esetében, irreálisan kevés" - mondta el a portál által megkérdezett építészmérnök. A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy ezt a kormány is kénytelen belátni, és visszavonulót fújni.

Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, "A+" energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció. A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a napilapnak kifejtette, a passzív házhoz közelítő energiahatékonyságú épületek építése aránytalanul sokba kerül, így végül a "B" energetikai besorolású épületek mellett döntöttek.

A friss hírek szerint a 420 épület megvalósítását célzó közbeszerzési pályázatot, amin kiválasztják majd az építészeket, a kivitelezőt és a technológiát, csak a jövő év elején hirdetik meg. Bár korábban a Belügyminisztérium reményei szerint már a jövő év elején megkezdődött volna az építés, és 2012 márciusára már el is készült volna az első blokk, úgy tűnik, csúszik a projekt.

A szűkös határidő aligha tartható, az is kétséges, hogy nyárra beköltözhetnek az első lakók. A közbeszerzési pályázat lezárulta után ugyanis a határidők betartását nehezítheti a hivatalos ügymenet (engedélyeztetés, hatósági ügyintézés) rendkívül lassú tempója is, bár kétségtelen, hogy ezt a kormányzat jelentősen felgyorsíthatja - írja a Pénzcentrum.hu.