Nem vagyok én olyan félelmetes fickó

2011.10.20. 13:33 Módosítva: 2011.10.20. 15:53

"Nagy lelki nyugalommal és igazi küzdőkedvvel várom a következő megmérettetéseket, szerintem még élvezni is fogom" – így kommentálta Gyurcsány Ferenc azt a szerdai hírt, hogy az ügyészség terrorcselekmény gyanúja miatt nyomoz.

A volt kormányfő és egyelőre ismeretlen állami-politikai vezetők, illetve a tömegoszlatások végrehajtásáért felelős rendőrparancsnokok ellen Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke tett feljelentést, aki a 2006. őszi események feltárásán miniszterelnöki megbízottként dolgozó, időközben alkotmánybíróvá választott Balsai István szakértői csoportjában is tevékenykedett.

A szeptember végén nyilvánosságra hozott Balsai-jelentés szerint terrorcselekmény gyanúja is felvetődhet a rendőri fellépéssel összefüggésben, és Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségét is vizsgálni szükséges.

Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: "Nem pontosan értem, mi a csudától félnek tőlem ennyire, nem vagyok én olyan félelmetes fickó." Mint mondta, jó munkát kíván az ügyészségnek, szerinte azonban a vádhatóságnak érdemes "ennél szellemesebb ötleteken gondolkodnia".

Cáfolták a nyomozás hírét

Közben a Katonai Főügyészség közölte: nem helytálló a sajtóban szerdán megjelent hír, mely szerint Gyurcsány Ferenc ellen terrorcselekmény bűntette miatt nyomozást rendelt el az ügyészség.

A közleményben az áll: a beadványt a Katonai Főügyészség a Debreceni Katonai Ügyészségnek küldte meg. A Debreceni Katonai Ügyészség a beadványt az előttük folyamatban lévő – a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban rendőrségi vezetők cselekményeinek vizsgálatára irányuló – nyomozások irataihoz csatolta, tekintettel arra, hogy a beadványban szereplő ténybeli adatok illeszkednek a nyomozásokban vizsgált tényállásokba.

Felhívták a figyelmet: a nyomozó hatóságoknak a beadványokat az azokban megfogalmazott ténybeli állítások alapján, vagyis tartalmilag kell elbírálni. A beadványokban szereplő, a beadványozó jogi minősítésre vonatkozó véleménye az eljáró hatóságokat nem köti – olvasható a közleményben.