Schöpflin: Kompenzáló forradalom zajlik

2011.10.20. 06:53

Magyarországon ismét megjelent a félelem, irányított demokrácia van - mondta Charles Gati magyar származású amerikai politológus Bécsben az IWM társadalomtudományi intézet estjén, ahol a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, Schöpflin Györggyel vitatkozott.

Gati szerint Magyarország nemzetközileg elszigetelődött, a kormány pedig úgy rázza le a külföldi bírálatokat, mintha egy másik világban élne. "Ez nem vezet jóra, itt komoly probléma lesz" - mondta Gati.
Schöpflin ezzel szemben azzal érvelt, Magyarországon működik a demokratikus intézményrendszer, még ha tökéletlen is, ami pedig most zajlik, az "kompenzáló forradalom", annak pótlása, ami 1989-ben elmaradt. Szerinte a nemzetközi izoláció a sajtóvisszhangokat tekintve igaz, de nem igaz diplomáciai szempontból. Az Európai Parlamentben csak baloldali pártoktól érte kritika a kormányt, a jobbközép pártok részéről nem - mondta a képviselő.

A sokat bírált médiatörvényről Gati azt mondta, annál sokkal veszélyesebb a kialakult mentalitás, amely elterjedt a magyar sajtóban: szerinte a tömeges létszámleépítés olyan körülményeket teremtett, hogy azok, akiknek megmaradt az állása, szükségesnek tartják, hogy a kormány nézeteit visszhangozzák. "A közszolgálati televízióban és rádióban semmi olyat sem lehet hallani, ami Orbán Viktort bírálná" - mondta Gati. Schöpflin szerint ugyanakkor a médiatörvény alapvetően nem különbözik más országok gyakorlatától és eddig egyetlen olyan cikk ellen sem indult eljárás, ami a médiahatóságot provokálta volna.