Újra lesz fűtés a Pest megyei iskolákban

2011.10.20. 20:07 Módosítva: 2011.10.20. 20:08

Megkezdte a fűtés visszaállítását a Tigáz azokban a Pest megyei iskolákban, amelyekben eddig hidegek voltak a radiátorok - közölte a miniszterelnök szóvivője, miután csütörtök délután megállapodás született a gázszolgáltató, a megyei önkormányzat és a Belügyminisztérium között. Szijjártó Péter szerint van olyan iskola, ahol már működik a fűtés, és ez legkésőbb péntek délelőttre minden intézményben így lesz. Megjegyezte, az érintett 18 iskola közül egy olyan van, amelyben nem a Tigáz a szolgáltató, ám a megyei önkormányzat elnökének tájékoztatása szerint ott is megállapodnak a szolgáltatóval, és helyreáll a fűtés.

A kormány garanciát vállalt arra, hogy rendezi az érintett iskolák októberi, novemberi és decemberi gázszámláját. Az eddig felgyülemlett tartozás kiegyenlítéséről pedig az önkormányzat és a gázszolgáltató cég fog egyeztetni "abban a tudatban, hogy a kormány és a megyei önkormányzatok között létrejött megállapodásnak megfelelően a megyei intézményeket - így iskolákat is - 2012. január 1-jétől az állam fogja működtetni" - mondta. Szíjjártó.

Tizennyolc Pest megyei iskolában nincs fűtés, de csak háromban rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A többi iskolában rétegesen öltözködnek, és rövidített tanórákkal próbálják kibekkelni, amíg a gázszolgáltató hajlandó a 96 milliós tartozás ellenére újraindítani a fűtést.

Az ügy több mint egy hete robbant ki, elsőként a gyömrői Teleki Kastélyban működő általános iskoláról derült ki, hogy fűtetlen tantermekben tanulnak diákok, a megye tartozása azonban majdnem húsz intézményt érintett.