no

Öcsöd lehet az új Kossuth tér

2011.10.21. 15:12
Biztos, hogy szerető családba kerülne József Attila szobra, amit a Kossuth tér 1944 előtti állapotának visszaállítására egymilliárd forintot fordító kormány ki akar dobni a Parlament mellől. A terv szerint a térre visszahoznák a Horthy-korszak emlékműveit, minden másnak mennie kell. Ferencvárosban nem veszik át az uralmat a kínaiak, ígérte meg a polgármester.

1944 gyönyörű év volt Magyarország és Budapest számára egyaránt, ezért L. Simon László fideszes képviselő emlékül visszaállítaná az akkori állapotokat, ha máshol nem, akkor a Parlament előtti térségben. Elszállítanák az ezután állított szobrokat, többek közt József Attiláét, amely közvetlensége miatt közszeretetnek örvendett magyarok és turisták körében is. Lapátra kerülne Károlyi Mihály, akinek alakja a napi politikában már ellentmondásosabb, ám a tudományos életben még mindig nem tartják őt sátánnak. Ahogyan Kossuthot sem, akinek mellékalakjai társaságában kell elkullognia.

Az ügy pikantériája, hogy L. Simon, egykori költő annak ellenére hirdetett harcot József Attila ellen, hogy maga Orbán Viktor is úgy nyilatkozott néhány hónapja: „József Attila jó helyen van szerintem... Nem? Ha már írt egy rendes verset a Dunáról... Akkor mégis jó helyen van ott. Jár neki, hogy nézze... Ahogy elúszik a dinnyehéj.” Sőt, józsefattilásra vett, feltűrt inges húsvéti kampányvideóját is a szobor talapzatán ülve készítette.

A vitát intézze el a két politikus egymás közt, mi inkább megkérdeztük, hogy melyik József Attilához köthető település fogadná be szívesen a szobrot. Vagy a szobrokat.

Öcsöd lehetne az új Kossuth tér

„Szívesen vennénk, ha itt állíthatnánk fel a József Attila-szobrot – játszott nyílt kártyákkal Öcsöd polgármestere – Kötődünk József Attilához, itt volt menhelyes gyerek két évig, verset is írt Öcsödről, bár nem túl pozitív hangvételben. De akkor nem volt könnyű az öcsödi gyerekek élete.”

József Attila szobra
József Attila szobra
Fotó: Földi Imre

Hová kerüljön József Attila szobra?

„Öcsödön van emlékház, egy korhű módon újjáépített szoba, amiben megvan az iskolai napló, József Attilára vonatkozó bejegyzésekkel” – jelezte Molnár Bálint, hogy települése tárt karokkal fogadja a nevezetes alkotást. Az emlékház mellett a helytörténeti gyűjteményük is fogadhatná a Kossuth térről kidobott szobrot. Sőt, van József Attila általános iskolájuk, „annak udvarára, vagy akár eléje is kerülhetne a szobor.”

Kérdésünkre, hogy akkor is nyitottak lennének, ha a Fidesz csomagban adná a szobrot, Kossuth Lajos és Károlyi Mihály emlékművével együtt, a polgármester elfúló hangon annyit mondott: „Túl szép, hogy igaz legyen.” Gyakorlatias ember lévén azonban gyors fejszámolásba kezdett, megállapítva, hogy a Kossuth téren éppen elférne még a Parlament előtt álló, jelentős méretű szobor. „Van ott nekünk egy második világháborús emlékművünk, 1990-ben csináltattuk, mellette még volna hely a parkban.”

Károlyi Mihály szobránál pedig érezhető volt, hogy a polgármestert próbára teszi a vágyak és a lehetőségek közt feszülő ellentét: „Azt talán már nem is tudnám hova tenni. De persze örülnénk. Csak hát nem hiszem, hogy pont mi leszünk, akik megkaphatják ezeket a szobrokat.”

Ferencváros nem Kína

„József Attila minden mennyiségben” – összegezte Ferencváros álláspontját Bácskai János polgármester. A költő szülőkerületében több helyszínen is el tudná képzelni a szobrot. „Jó lenne egy Duna-parti helyszín, a Rakodópart közelében például, lehet, hogy talán pont ott ült, és nézte a Dunát a költő, nem lehet tudni.” A polgármester elképzelhetőnek tartotta a Gát utca környékét, ahol József Attila szülőháza állt. „De van nekünk József Attila lakótelepünk is, ott például egyetlen szobor sincs.”

A Kossuth-szoborcsoport
A Kossuth-szoborcsoport
Fotó: Földi Imre

A Kossuth téri szoborkombó Ferencvárosba helyezésével kapcsolatban a polgármester megrökönyödésének adott hangot. „Ne vicceljen. Nem vagyunk mi kínaiak, akik felépítették a Hősök terét valahol, egy az egyben. Mutasson olyan helyet a kerületben, ahol ezek elférnének.”

Balatonszárszó még a szállítást is fizetné

„Most készült el a József Attila emlékmúzeumunk 50 millió forintból, amiben van amfiteátrum, kiállítóterem, a Petőfi múzeumból lehoznak ide az összes József Attila-anyagot, és az udvaron elhelyezhetnénk a szobrot is.” – mondta Balatonszárszó polgármestere. Dorogi László megígérte, akár még a szállítást is fizetné a település, amelyhez a költő halála fűződik. Itt lett öngyilkos vagy esett véletlen a vonat alá a neves költő.

Károlyi Mihály néhai magyar miniszterelnök, köztársasági elnök szobra a budapesti Kossuth téren
Károlyi Mihály néhai magyar miniszterelnök, köztársasági elnök szobra a budapesti Kossuth téren
Fotó: Földi Imre

A Károlyi szobornak azonban nem lát helyet városában a független képviselő: „Károlyihoz nem sok közünk van, biztos van olyan település, ahol született, talán ott kellene próbálkozni. De a Kossuth kultusz megvan, van olyan utcánk” – jelezte, hogy a nagyméretű Kossuth-szoborcsoportot elhelyezhetőnek tartja a településen.

Szeged lelkes

"Attila is szívesen elköltözne Viktor mellől" - mondta az ismert költővel eszerint közeli kapcsolatot ápoló Botka László, Szeged polgármestere, aki "őrült tervnek" nevezte a Kossuth téri szoborcserét, és reméli, hogy az a végén mégsem fog megvalósulni. De ha mégis, Szeged, ahol Attilát egyébként Horger Antal eltanácsolta az egyetemről, szívesen befogadná mind a három szobrot.