Schmidt Kommunizmuskutató Intézetet alapított

2011.10.21. 16:21

Megalakult a Kommunizmuskutató Intézet, jelentette be Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója  pénteken, a Terror Háza Múzeumban megrendezett konferencián.

A főigazgató azt mondta: a XX. századi totális diktatúrák közül a kommunizmus bizonyult a leghosszabbnak, az 1917 novemberében Oroszországban "berendezkedő" elnyomó rendszer összeomlásáig megőrizte demokrácia- és emberellenes vonásait.

A kommunizmusnak csaknem százmillióan estek áldozatul. Ez a pusztító rendszer "fél Európát maga alá gyűrte", majd megjelent a legtöbb kontinensen is. Schmidt Mária szerint a kommunizmus, vagy más néven "nemzetközi szocializmus" ma is emberek millióit fosztja meg attól, hogy önállóan rendelkezzenek sorsukról.

Kitért rá, hogy mivel a kommunizmus nevében elkövetett bűnök feltárása, az állampárti diktatúrák történetének feldolgozása csak a szovjet birodalom összeomlása és a kelet- és közép-európai államok rendszerváltoztatásai után indulhatott meg, még mindig sok a fehér folt. A kommunista propaganda, amely több mint fél évszázadon át "mérgezte a közgondolkodást" úgy Nyugaton, mint Keleten, ma is érezteti hatását.

A Kommunizmuskutató Intézet a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány újonnan alapított intézménye. Az intézet alapvető célja, hogy összegyűjtse és bővítse a kommunizmussal kapcsolatos kutatások eredményeit.