Mesterházy: Az MSZP erősebb lesz Gyurcsányék kiválásával

2011.10.22. 15:02 Módosítva: 2011.10.22. 16:09

Az MSZP elnöke szerint pártja erősebb lesz a Demokratikus Koalíció kiválása után, mert nem a párt belső vitáival foglalkoznak ezután - jelentette ki Mesterházy Attila szombaton, az MSZP Országos Választmányának ülése után.

A választmány egyhangú döntéssel elfogadott egy kilenc pontos határozatot is, amelyben egyebek között felszólítják "azokat a képviselőket (országgyűlési, önkormányzati képviselőket), akik Gyurcsány Ferenccel kívánnak távozni az MSZP-ből, hogy mandátumukat adják vissza az őket jelölő szervezeteknek".

Mesterházy Attila ugyanakkor megerősítette, hogy mivel az országgyűlési képviselők megválasztásuk pillanatától maguk rendelkeznek mandátumukról, ezért ez csak egy politikai felszólítás, ha maguktól nem mondanak le mandátumukról, akkor nincs eszköze az MSZP-nek arra, hogy ezt kikényszerítse.

Betiltják a platformot

A határozat rögzíti még, hogy a választmány tudomásul veszi a Demokratikus Koalíció Platform (DK) kilépését, ugyanakkor leszögezi: a DK működése és tevékenysége "nem összeegyeztethető az MSZP általános politikai irányvonalával és alapszabályával". Ezért az választmány az országos elnökség javaslatára és a párt alapszabályának értelmében szombattól megtiltja a platform további működését.

A határozat emellett felkéri az MSZP helyi és megyei szervezeteit, hogy egyenként kezdeményezzenek megbeszélést a párttagokkal arról, hogy távozni akarnak-e. Ugyanakkor "a közös múlt okán, az MSZP továbbra is nyitott arra, hogy (...) visszafogadja azokat, akik a jövőben bármikor megváltoztatják kilépési döntésüket" - áll a határozatban. A választmány ezen kívül felhívja a kilépők figyelmét, hogy továbbra is "van felelősségük a közösségük iránt" mert közös céljuk az "orbáni rendszer" leváltása.

Ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila leszögezte: az MSZP nyitott minden olyan demokratikus párt irányába, amely az "orbáni rendszer" leváltásában érdekelt.     Az MSZP elnöke egyébként sok sikert kívánt Gyurcsány Ferencnek "ahhoz a munkához, amibe belekezdett".

Nem akarnak több nyilvános vitát

A választmányi határozat kitér arra is, hogy az MSZP tagjai, testületei és pártközösségei számára "az alapszabály betartása, a többségi álláspont tudomásul vétele és képviselete egyértelmű követelmény. Akik a vitákat a nyilvánosság előtt a sajtó segítségével kívánják megvívni, azokkal szemben az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság köteles hivatalból eljárást indítani."

A DK esetleges frakcióalapításával kapcsolatban Mesterházy Attila leszögezte: a parlamenten belüli, közjogi megalakulása egy új frakciónak a Fidesz frakció többségi döntésétől függ. Alapvetően ugyanis fél évig független képviselőként kellene tevékenykednie a most kilépő képviselőknek, azonban volt már rá példa, hogy az Országgyűlés engedélyezett azonnali frakcióalakítást - mondta Mesterházy Attila.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke elmondta: a várhatóan az MSZP frakcióból kilépő Vadai Ágnes biztosan nem marad a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, mivel azt a szabályok szerint a legnagyobb ellenzéki frakció adja és ez a DK kiválásával is az MSZP marad, 48 képviselővel.

Az MSZP elnöke hozzátette: tudomása szerint nincs olyan képviselő a DK frakciójának megalakulásához szükséges 10 politikuson kívül, aki távozna az MSZP képviselőcsoportjából.