Feri visszajött

2011.10.22. 16:05 Módosítva: 2011.10.22. 16:43
Lezárult a szocialista szakítási dráma, megalakult Gyurcsány Ferenc új pártja, a Demokratikus Koalíció. Örömében Gyurcsány elismerte, hogy a Fidesz nem felelős Trianonért. De mire számít egy párt, ahol megörülnek az Index tudósítójának, hogy végre vannak itt fiatalok?

"Megalakul egy új, nyugatos, balközép párt, a Demokratikus Koalíció, a szabadság és a szolidaritás pártja, Orbán rendszere ellen, az új köztársaságért”. Ezekkel a szavakkal zárult le a Gyurcsány Ferenc és az MSZP régóta húzódó szakítási drámája, nagyjából ezerötszáz résztvevő tapsvihara és ujjongása közepette. Vadai Ágnes, Molnár Csaba és több más, majdnem leírtuk, hogy szocialista politikus, pedig mostanra ezt már biztosan sértésnek vennék, szóval, több más demokrata olyan kisimult arccal és felszabadultan hallgatta, bólogatta és tapsolta végig a beszédet és a műsort a Fáy utcai sportcsarnokban, amilyennek már régen láttuk őket. Elég, ha Gyurcsány legutóbbi Facebook-bejegyzését elolvassuk, hogy láthassuk, milyen feszült napokon vannak túl.

Az új frakció tagjai Vadai Ágnes, Molnár Csaba, Varju László, Vitányi Iván, Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Szűcs Erika és Oláh Lajos lesznek Gyurcsányon kívül, igaz, erről most hivatalosan nem beszéltek, az Index információi szerint azonban ez a végleges névlista. A frakcióvezető Molnár Csaba lesz. Az egyes számú párttagkönyvet Vitányi Iván, a parlament legidősebb képviselője kapta. Gyurcsány arra számít, hogy Kövér László minden lehetséges eszközzel el akarja majd lehetetleníteni, hogy létrejöjjön ez a frakció, de nem fogják hagyni, mert nem tizen vannak, hanem “több százezren”.

Nem csak a frakciónak, a pártnak is nehéz dolga lesz Gyurcsány szerint, ezért nem is jegyzik be, mert “nem bízik Polt Péter főügyészben”, hanem  a már korábban bejegyzett Demokrata Párt alakul át hamarosan, új alapszabályzattal és névvel ebből lesz a Demokratikus Koalíció.

Beszédében Gyurcsány nem sok szót vesztegetett az MSZP-re, csak jó utat kívánt nekik, és azt mondta, ő megpróbálta megreformálni a pártot, de kudarcot vallott ebben. A Fidesz annál többet kapott, Gyurcsány szerint például nem lehetséges a demokratikus felhatalmazást arra felhasználni, hogy lebontsák a demokráciát, Orbánék pedig az egész országot vissza akarják vezetni az 1944 előtti időkbe. Tett viszont egy szokatlanul gáláns gesztust a Fidesznek: elismerte, hogy ők nem felelősek Trianonért. Egész pontosan azt mondta, hogy az akkori keresztény-jobboldali vezetés állított elő olyan helyzetet, ami Trianonhoz vezetett, de ezért a mai Fideszt nem lehet felelősségre vonni, cserébe őt se tegyék felelőssé azért, ami a múltban történt. De vissza a jelenbe: aki nem tud kormányozni, az ne csinálja, üzente Orbánnak.  Ezen kívül illegitimnek tart minden olyan intézményvezetőt, akit az új alkotmány alapján neveznek ki.

És hogy milyen lesz a Demokratikus Koalíció? Abból, amint Gyurcsány mondott, sok újdonság nem derült ki. A körülmények viszont annál árulkodóbbak voltak.

“Mondtam én, hogy vannak itt fiatalok” - mondta a rendezvény egyik résztvevője egy másiknak, miközben az Index tudósítójának a hátát veregette és valóban, túl sok más fiatalt nem láthatott, ha körbenézett, túlnyomó többségében nyugdíjas korúak jelentek meg, illetve például Vágó István.

Ennél is meghatározóbbnak tűnik, hogy a pártot egyelőre láthatóan nem veti fel a pénz. Az olcsó technika, a puritán eszközök, a viszonylag egyszerű műsor (a beszédek előtt Somló Tamás adott elő néhány számot, illetve verseket olvastak fel) mind azt mutatták, lehet, hogy a Fidesz az Apple, az MSZP pedig a Dunai Vasmű, de a Demokratikus Koalíció ezekhez képest egyelőre egy hálószobavállalkozás. Ha Gyurcsány és a többi politikai veterán esetében túlzás is lenne arról beszélni, hogy mostantól a nulláról kell építkezni, az már a születés pillanatában jól látszott, az MSZP szervezeti háttere és erőforrásai nélkül egészen más lesz.

"Fenn lesz az egész beszéd a Youtube-on, hallgasd meg, nagyon jót mondott a Feri" - mondja távozás közben egy férfi a telefonjába. "Én ismerem azt a területet Sukorónál, teljesen értéktelen" - lehet elkapni egy másik foszlányt. A Come Back, Feri-pólókat és Gyurcsány-életrajzokat áruló merchandise-pultnál pedig állnak a sorok. Szó sincs itt takarodásról.